Hopp til hovedinnholdet

Lurer på hva mobbing og ensomhet kan føre til?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hva skjer hvis man har blitt mobba i 6 år og du har ikke så mange venner,og i helgen er for mye alene kan det skape noe gale ting i hodet f.eks selvmordtanker

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fint du tar kontakt med oss.

Du lurer på hva som kan skjer i hodet, når en har blitt mobbet over lang tid og en er mye alene.Ut ifra det du skriver så vet vi ikke om dette er noe du opplever selv. Men det er viktig å si at den som opplever mobbing aldri har skylden selv for det som skjer.

Mobbing er helt uakseptabelt og ingen fortjener å ha det slik.

Mobbing over lang tid gjør noe med et menneske. Men det er veldig forskjell på hvordan vi mennesker reagerer. For de fleste som opplever mobbing i 6 år, vil livet være vanskelig. Spesielt for de som ikke har noen de kan fortelle om det som skjer, og de som ikke får hjelp selv om de sier fra. Her er noen vanlige konsekvenser av mobbing:

Mobbing kan føre til at en setter spørsmålstegn med sin egen verdi og får en opplevelse av å være mislykket. En kan begynne å tro at det en får høre eller det en blir utsatt for er ens egen skyld, og gjennom det kan man kjenne seg verdiløs, og det påvirker selvtilliten.

Mennesker som har opplevd mobbing over tid kan håndtere de vonde følelsene ved å trekke seg unna og isolere seg. Det handler ofte om frykten for nye hendelser eller nye avvisninger. En beskytter seg selv, men samtidig føre det til at en blir isolert og ensom.

Lav selvfølelse og ensomhet kan føre til at en begynner å tro at ingen vil deg vel, at du ikke er ønsket av noen, og når smerten inni deg blir så stor så kan det føre til at en får gale tanker i hodet «er livet verdt å leve?», eller at en skader seg selv, som en avledning fra den følelsesmessige smerten.

Det er ofte vanskelig å fortelle hvordan man har det, men det er hjelp å få hvis en opplever mobbing og får gale tanker i hodet.

Å snakke med en voksen en stoler på, for eksempel en i familien, en lærer, eller helsesøster på skolen, kan være første steg. Og hvis en har forsøkt å si fra og ikke blitt tatt på alvor så : Prøv igjen, en må ikke gi seg. Det er de voksne som har ansvar for å hjelpe slik at ting kan bli bedre.  

Hvis det er for vanskelig å si fra eller du kanskje trenger noen å tenke litt sammen med så er du velkommen til å bruke chatten på www.snakkommobbing.no - Der kan du snakke helt anonymt, uten at noen vet hvem du er. Den er åpen fra mandag til torsdag kl 15-21 og søndag kl 16-21.

Besvart av chatte-tjenesten Snakkommobbing.no i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit