Hopp til hovedinnholdet

Pappa sier han skal banke meg, skal jeg si fra?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Pappa sier han skal banke meg, men han har aldri kommet så langt. Er redd for å være hjemme i tilfelle han skal banke meg. Han blir veldig fort sint. Skal jeg si ifra til evt barneværnet om dette? Eller betyr det ingenting?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 14 år

Du forteller at pappa sier han skal banke deg, at du er redd for å være hjemme og at han blir veldig fort sint. Du lurer på om du skal si fra til Barnevernet eller om dette ikke betyr noe. 

Så modig av deg å fortelle om dette, det er trist å høre om situasjonen du er i og at du er redd. Det at pappa truer med å banke deg er psykisk vold. Denne volden kan skade og skremme like mye som den fysiske volden, er ulovlig i Norge og er alltid utøvers ansvar. Ingen barn fortjener å bli utsatt for vold av foreldrene sine, og hvis foreldre ikke klarer å slutte å bruke vold er det blant annet Barnevernets oppgave å sørge for at du får det trygt. 

Jeg anbefaler deg at du tar kontakt med en voksen du kan stole på, for eksempel helsesøster på skolen din, og forteller om situasjonen din. Han/hun kan hjelpe deg med å kontakte Barnevernet. Hvis du er redd for hva pappa kan gjøre om du snakker med noen om situasjonen din anbefaler jeg at du snakker med helsesøster om dette også, han/hun vet hva man kan gjøre i sånne situasjoner. 

Jeg anbefaler deg også å ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116 111, det er en gratis tjeneste der du ikke trenger å si hvem du er. De har masse kunnskap om det du opplever.

Lykke til. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit