Hopp til hovedinnholdet

Han tar på meg og prater ekstremt mye seksuelt om oss to. Hvordan reagere?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Vi har en gutt/ung mann i klassen som bare er der på Mandager, jeg vil tro han er over 20, eller kanskje akkurat 20. Jeg føler meg ekstremt ukomfortabel rundt han. De gangene han er på skolen finner han ofte på å ta på meg (f.eks massere skuldrene mine) og prate ekstremt mye seksuelt om oss to og hva vi kan gjøre på fritiden (aldri gjort noe med han og har heller aldri lyst). Han sier dette åpent i klassen slik at alle kan høre det. Jeg er usikker på om han gjør slik med andre også, men jeg har spurt andre i klassen om de føler seg ukomfortabel når han er der, og det synes de. Spørsmålet mitt er egentlig hvordan jeg skal reagere, og evt gi han beskjed på riktig måte om at dette synes jeg ikke er greit. Fordi når jeg har sagt "aaaah okei det der er ikke greit" så har han liksom bare ledd av det og fortsatt sånn smått likevel.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det denne mannen gjør har han ikke lov til! Han driver med seksuell trakassering. 
 
Likestillingsloven §8 definerer seksualisert trakassering som “uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den som oppmerksomheten rammer”.
”Seksuelle eller kjønnede tilnærmelser som er uønskede, truende eller velkomment for den som blir utsatt” (Helseth (2007), er en annen definisjon på det samme. Se den vedlagte artikkelen for mer informasjon om temaet. 
 
I morgen på skolen må du si helt klart fra at han ikke har lov til å ta på kroppen din og at han ikke kan snakke til deg om seksualitet. Du kan legge til at det han gjør er å trakassere deg seksuelt, at det ikke er lov og at du ikke finner deg i det lengre.
 
Hvis du sier dette til han når dere er alene, slipper han å "tape ansikt" ovenfor de andre i klassen, men hvis du er i den minste tvil om det kan bli ubehagelig for deg å snakke med han om dette alene, kan du få med deg læreren eller en annen voksen. Det er svært viktig at han forstår budskapet og at han hører og forstår hva du sier. 
 
Hvis du ikke når frem, må du snakke med rektor. Da må rektor ta ansvaret for å stoppe mannen. 
 
Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke til og alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit