Hopp til hovedinnholdet

To gutter har spredd rundt at jeg har sendt nakenbilder og alle tror på dem.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! jeg begynner i 10 klasse nå til høsten. i sommerferien har det kommet mange rykter om meg. To gutter har spredd rundt at jeg har sendt nakenbilder og alle tror på dem. Da har det kommet kommentarer på at jeg må barbere den nederste delen, og at puppene mine må bli større. Jeg er ofte på fest, og jeg tørr nesten ikke gå på dem lengre siden de er der. I det siste har folk kalt meg for luremus og skogmus. Jeg prøver å ignorere det men alle virker som å vite det og alle sprer det videre til andre. Det er umulig for meg å ha sendt det bilde siden jeg har blokket begge de to for lenge siden, siden de presset meg med å sende. Hva skal jeg gjøre???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er så trist at de guttene sprer usanne rykter om deg. Ved å si det de gjør trakasserer de deg. Det er ikke lov! De plagde deg med at du skulle sende bilde, noe du ikke gjorde, og du fjernet dem fra dine sosiale medier. Da har du gjort det du kunne for å unngå dem, og likevel fortsetter de å plage deg ved kommentarer om kjønnet og puppene dine, noe de andre plukker opp og fortsetter med.

Seksuell trakassering er en samlebetegnelse på oppførsel som kan gjenkjennes på to trekk:

  • Den spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Dette trekket er det som skiller seksuell trakassering fra annen type "mobbing".
  • Den føles ubehagelig, nedverdigende eller truende. Det er dette som skiller seksuell trakassering fra f. eks flørting, som jo også spiller på kjønn, kropp og seksualitet. Flørting er gøy og hyggelig for begge parter. Seksuell trakassering er ubehagelig for minst en av partene.
 
Kan du snakke med de hjemme om dette? Hvis det er vanskelig å forklare hva som har skjedd, kan du vise de utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her. De kan snakke med rektor på skolen og anmelde guttene til politiet. 
Hvis det er vanskelig å snakke med de hjemme, kan du snakke med kontaktlæreren eller rektor på skolen når skolen begynner igjen. Ta med utskrift/screenshot. 
Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette. 
 
Du kan også ringe Alarmtelefonen hvis du trenger noen å snakke med. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden.
Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123
 
Ikke gå alene med dette! Snakk med en voksen så snart du kan!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit