Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror kjæresten min er mentalt syk og han gjør meg redd. Hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg tror kjæresten min er mentalt syk og han gjør meg redd. Kjæresten min er 25 år gammel, og var en glad, oppegående og sosial gutt når vi møttes for 2 år siden. Nå er han syk. Han sliter med alt. Minste lille skuffelse føles ut som slutten på alt. Han klarer ikke en eneste konflikt uten å eskalere det til nærmest voldlige situasjoner. Han sliter med forholdet våres, han sliter meg jobben, han sliter med vennene sine. Han er ekstremt skeptisk og tror alle er ute for å utnytte eller skade ham. Jeg kan ikke legge noen planer fordi jeg må løpe til ham med en gang han trenger meg. Jeg får ikke lov å ha nærme venner fordi da blir kjæresten min truet. Han kjefter på meg for alt og ingenting, og blir deretter redd for at jeg skal forlate ham. Jeg har sagt at jeg elsker ham og ikke skal noen steder. Han klikker minst en gang i uken, ofte mer. Jeg kjenner ham ikke igjen, og har sluttet å ha lyst på ham. Han trenger hjelp, men nekter å innrømme at noe er galt. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hvor vanskelig det er for deg at kjæresten din har blitt syk.

Jeg er enig med deg at dette er en uutholdelig situasjon for deg å være i over tid. Du kan ikke være både kjæreste og støttespiller når han krever så mye av deg og behandler deg sånn som  han gjør. Dette skjer nok også fordi han ikke er frisk og at han kan oppleve seg selv også som ustabil og frustrert.

Mitt råd til deg er å være tydelig på at dette ikke kan fortsette slik det er nå. Du er bekymret for han og han trenger hjelp. Du kan si at han må oppsøke fastlegen for å få henvisning til psykolog.

Du kan si at du kan følge han dit og støtte han men at det er vanskelig for deg å godta måten han behandler deg på og at du merker at han har endret seg mye i den tiden du har vært sammen med han.

Det høres ut som du er i ferd med å miste gnisten i forholdet. Dersom han ikke ønsker hjelp - ønsker du da å fortsette å ha det slik som det er nå?

Det er aldri godt å gå fra en som strever men dersom det er slik at han ikke ønsker hjelp og du blir utslitt av forholdet er det ikke sikkert at det er bra for noen av dere.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit