Hopp til hovedinnholdet

Er tysk og har vært på skoletur i Polen, der var guiden indirekte hatefull mot alle tyskere. Når vi kom tilbake var alle bitre mot meg og min familie. 

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, takk for svaret. Så jeg vil gå rett på sak. Jeg er tysk, men har bodd i Norge i ca 6 år og snakker svært god norsk. Så får noen ikke lenge siden var vi i Polen, klassetur til Krakow. Turen var ikke noe trivelig, ett eksempel var turen til Auswitch 1 og Auswitch 2. Guiden vi hadde var inndirekte hatefull mot tyskere. Dette kommer sikkert ikke som noe sjokk siden vi var tross alt i Auswitch. Guiden snakket om hvordan ALLE tyskere var med i antisemetiske og hatefulle handlinger mot jøder, hvordan HVER ENESTE tysk soldat var skyldig i det som skjedde under 2.verdenskrig. Problemet var ikke dette, men at min oldefar kjenestegjorde i Wehrmacht IKKE SS!!. Når vi kom tilbake var alle bittre mot meg, folk todde mine oldefedre var nazister osv. Jeg skriver ikke så bra norsk men jeg håper at dere forstår. Jeg vil ikke gjøre noe stor sak ut av dette, jeg måtte bare side det til noen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, og du skriver svært godt norsk!

Dette synes jeg var leit å høre. Selvfølgelig er det ikke alle tyske sin feil at jødene nesten ble utryddet ! Dette handler om fortiden, Hitler og andre verdenskrig, og ikke noe alle tyskere bør bli beskyldt for, eller høre hele livet. Det var også mange soldater som ikke var enig i dette eller nazister, men de hadde dessverre ingen valg med en leder som Hitler.

Jeg anbefaler deg til å snakke med din kontaktlærer eller sosiallærer på skolen. Fortell hva du føler etter denne turen, og at dine medelever er bitre på deg og historien fra Auswitch. Kanskje feilen kan rettes opp ved mer informasjon til klassen og de elevene som var med til Polen.

Dette er ikke sladring eller tysting på noen måte, men kan være med på å rette opp noe av informasjonen som er blitt gitt.

Hvis du synes det er vanskelig å ta dette opp, kan du kanskje ta en utskrift av dette og vise til læreren din.

Ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit