Hopp til hovedinnholdet

Blir hetset på sosiale medier, kan jeg anmelde?

Jente 13 år
 

Spørsmål

DETTE HASTER LITT!!!! En venn av meg er på denne anonyme sarahah appen og får mye hets. F.eks du er jævla stygg og rt dra tilbake til hjemlandet ditt! (Han ble adoptert) jeg er utrolig lei av å se alt dette og han får selv dårlig selvtillit. Han går rundt å sier han er stygg og feit!! Hvordan politianmelder jeg dette?? Trenger svar SÅ FORT SOM MULIG!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er absolutt mulig å anmelde i saker hvor det er alvorlig netthetsing. Du kan ringe politiet på 02800, og fortelle om saken. Der kan du forklare situasjonen, si at du lurer på om du skal anmelde, og at du ønsker råd fra politiet. Da kan du samtidig få informasjon om hvordan anmeldelse foregår, og hva politiet gjør videre etter at de har mottatt en anmeldelse.

En annen måte å prøve å gjøre noe med det, er å fortelle det til en lærer, sosiallærer, ungdomsarbeider eller foresatte. For eksempel kan lærerne på en skole ta opp dette med klassene, og forklare hvor fælt det kan være for de som blir utsatt for slik. De kan også fortelle alle sammen hvor alvorlig slik oppførsel er, og at det kan bli politianmeldt.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om nettmobbing? Er det straffbart?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

En venninne og jeg laget på gøy en nettside. Her skrev vi en del om andre på skolen, hvem som hadde ligget med hvem, hvem som hadde gjort forskjellige ting på fest, la ut bilder og sånt. Det meste av det vi la ut var helt sant. Nettsiden ble veldig populær og alle snakket om den. Nå har noen av de vi skrev om funnet ut at det var vi som laget siden. Kan de anmelde oss for mobbing eller noe sånt? Har vi gjort noe ulovlig?

Les mer

Hva er straffbart på nettet?

Straffbart på nettet (colourbox.com)

På nettet gjelder de samme lover og regler som ellers i samfunnet. Her følger en oversikt over hva som typisk er straffbart. Mange av bestemmelsene straffer også medvirkning.

Les mer

Straffet for hetsing på nett?

Du bestemmer!

Visste du at nettmobbing kan være straffbart? På Dubestemmer.no kan du lære mer om personvern og dine rettigheter på nett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit