Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg har en tremenning som sente meg et dickpick på snapchat.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en tremenning som sente meg et dickpick på snapchat. Han er 19 og jeg er 13. Vi har ikke hatt kontakt bortsett fra hei og hello. Hva skal jeg gjøre. Jeg har selfølgelig blokkert han og det er ikke murlig å snakke med noen i familien. Kommer fra en veldig kristen familie og vi kan ikke snakke og sånt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at det var ubehagelig for deg å motta et slikt bilde av tremenningen din. Det er absolutt ikke greit å sende slikt. Det er seksuell trakassering.

Som utgangspunkt er det ikke ulovlig å sende nakenbilder av seg selv. Men, den som mottar bildene m,å ønske det.

Straffeloven § 266 omhandler ulike former for sjikane/trakassering. Her stilles det ikke krav om at trakasseringen har gitt seg utslag i en fysisk handling eller er seksuelt motivert. Bestemmelsen gjelder skremmende eller plagsom opptreden, eller annen hensynsløs atferd som krenker en annens fred. Overtredelse kan straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år. Kravet om at handlingen må være hensynsløs gjelder også den plagsomme atferden, slik at dagliglivets små krenkelser faller utenfor. I forarbeidene er det uttalt at kravet til «hensynsløs» atferd som oftest vil forutsette at atferden er «moralsk forkastelig». «Plagsom opptreden» omfatter utidig personlig henvendelser.

Generelt bør man være forsiktig med å sende og dele nakenbilder. Dette kan brukes på en måte man ikke hadde tenkt at de skulle brukes eller spres på. Se artiklene nedenfor.

Siden du ikke tør å snakke med noen i familien, vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster på skolen din og det som har skjedd. Hun kan hjelpe deg og gi deg råd om hva du bør gjøre videre.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit