Hopp til hovedinnholdet

Jeg er avhengig av Pepsi. Hva kan jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er helt avhengig av Pepsi Max, det høres kanskje rart ut men det er sant. Det har pågått over ett år nå. Jeg gjør omtrent alt for å få en flakse hver dag, og bruker masse penger på det. Men jeg vet ikke helt hvordan jeg stopper det. I helgene kan jeg drikke opp til 3 liter hver dag, altså 6 liter. Og i ukedagene drikker jeg ca 1,5 hver dag. Jeg må få dette til å stoppe. Jeg vil ikke ha diabetes, jeg har ikke noe tegn eller symptomer på diabetes, men om dette holder på lengre, er det fare for det. Hvordan kan jeg få dette til å stoppes? Klarer ikke å brå slutte heller, får hodepine og blir veldig sliten om jeg ikke drikker det. Hjelp meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for spørsmål!

Først og fremst så er det veldig bra at du vil ta tak i dette.

Du har et høyt inntak og det vil være en helsefordel å kutte ned på inntaket. Hodepinen som du opplever er ikke farlig, selv om den er ubehagelig.

Det er to metoder man kan benytte seg av når man vil kvitte seg med en slik avhengighet. Her gjelder det å prøve seg fram og finne ut hva som passer best for en.

1. Du kan kutte tvert. Fordelen med dette er at da er ikke fristelsen like mye tilstede. Det vil si da har du kanskje ikke Pepsi hjemme hos deg i det hele tatt. Ulempen vil være hodepine og at du kanskje ikke klarer dette over en lengre periode.

2. Du kan trappe ned. Enten på mengden eller på hyppigheten. Det vil si at du drikke mindre pepsi hver dag. Sett deg delmål. Slik som at denne uka skal jeg bare drikke en liter per dag. Neste uke mindre osv. Og til slutt kanskje annenhverdag osv.

Du kan også forsøke å gå over til å drikke noe Farris i stedet for i en periode, før du går over til å drikke helt vanlig vann fra springen. Vann er den beste tørstedrikken.

Lykke til!

 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit