Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å nekte meg i å være med kjæresten min uten noen god forklaring og tvinge meg til å sitte inne?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 15 år. jeg er mye med kjæresten min men nå får jeg nesten ikke lov til å være med henne mer, fordi de mener at jeg burde være men henne mindre og heller finne meg noen nye venner og derfor får jeg kun lov å være med hun 2 ganger i ukedagene. jeg har funnet meg nye venner, men de er ikke alltid med på å finne på noe. da mener foreldrene mine at jeg må sitte inne hele dagen istedenfor å kunne være med henne, har de lov til å nekte meg i å være med henne uten noen god forklaring og tvinge meg til å sitte inne?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Du forteller at du ikke får lov til å være så mye samme med kjæresten din som du gjerne vil. Det høres ut som om foreldren dine ikke har gitt deg noen god forklaring på hvorfor de mener at dere er for mye sammen. Kanskje hadde det vært viktig å finne ut av det?

Foreldre kan være bekymret for mange ting uten at det kommer så tydelig fram. Kan det være noe ved kjæresten din som de ikke liker eller er bekymret for? Kan det handle om at de tenker på om dere har sex og hva som kan være konsekvensn av det? Eller tenker de kanskje at du burde bruke tiden på noe annet, for eksempel skolen?

Du skriver at foreldrene dine mener at du bør finne deg noen nye venner og heller være sammen med dem. Det har du også har gjort. Vet du hvorfor dette med nye venner er så viktig for dem? Har du vært i et miljø de ikke liker? Kanskje er de opptatt av at du skal ha gode venner å falle tilbake til hvis det blir slutt med kjæresten?

Mitt råd er først og fremst at du og dine foreldre setter dere rolig ned og snakker sammen om alle disse tingene. Dere kan bli enige på forhånd om at alle skal få snakke ferdig, det er ikke lov å avbryte hverandre, og alle skal lytte til det som blir sagt. Så kan du fortelle om hvorfor kjæresten din er viktig og eller som hvordan du ønsker å bruke tiden din. Foreldrene dine kan kanskje sette ord på sine bekymringer på en måte som du kan forstå. Da blir det også lettere å høre på dem og kanskje snakke så de blir mindre bekymret.

Hvis ikke det går an å snakke med dine foreldre, så kanskje du kan skrive et brev eller en epost til dem? Be om at de leser den og gir deg et svar. Du kan også vise dem det du har skrevet til ung.no og svaret mitt.

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Ta også en titt på artiklene jeg har lagt ved til deg under svaret!

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit