Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så redd for å prestere i sosiale sammenhenger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år. Jeg er veldig usikker på meg selv og ikke spesielt glad i meg selv heller. Jeg har problemer med å klarer å gjøre visse ting uten å føle et stor ubehag. Før jeg skal dra på treningssenter bryter jeg ut i tårer og tørr ikke dra. Første dag jeg skulle på jobb i en familiepark (noe jeg hadde gledet meg til), så brøt jeg ut i tårer, og var redd for noe, om det var det å møte menneskene, eller det at det var en jobb (min første jobb) som jeg måtte prestere og følte at jeg hadde litt press på meg, det vet jeg ikke, men jeg brøt hvertfall ut i tårer og nektet egentlig, men mamma og pappa fikk skjerpet meg. Jeg hater å snakke høyt i klassen og andre ting (selv om jeg egentlig ikke er så veldig sjenert). Vi hadde elevsamtaler i grupper en gang, og jeg tørr ikke si noe og igjen så ender det med at jeg bryter ut i tårer. Dette er altså noe jeg sliter litt med og vet ikke om det er noe som er seriøst nok til å snakke med helsesøster om. Jeg trenger noen råd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik du beskriver ditt problem, kan det virke som om du har problemer med sosiale sammenhenger og det å skulle prestere. Dette er et problem du ikke er alene om å ha, men du kan få hjelp. Det er fint du kan snakke med foreldrene dine om dette, men kanskje trenger du mer hjelp av profesjonelle. Du kan enten ta kontakt med fastlegen din og be om hjelp, eller du kan snakke med helsesøster på skolen din. Både helsesøster og legen din kan også henvise deg videre til psykolog eller andre dersom det er behov. Jeg tenker også at det er viktig at du snakker med læreren din og forklarer situasjonen. Læreren din vil kunne legge tilrette og sørge for at du får alternative måter å legge fram på eller slipper å snakke i klassen. Mange lærere har også trening og skolering i hvordan legge tilrette for elever med sosial angst eller problemer med framlegg og det sosiale på skolen.


Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit