Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være hjemme fra skolen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg trives ikke på skolen. Skulker ganske ofte da mange baksnakker meg og ikke liker meg. Spørsmålet mitt er: Hvis jeg får bra karakterer og bare kommer på skolen når vi skal ha prøver eller Gå igjennom viktige ting. Kan jeg fa bli hjemme de andre dagene? F.eks bruke dagene på å gjøre skole arbeid hjemme? Vil ikke dra på skolen. Jeg blir depereimert og vil ta selvmord. fins det ingen måte og slippe skolen mest mulig på? Kan ikke ha privat skole da vi sliter med penger. Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Jeg forstår at du har det vanskelig på skolen og ikke har lyst til å være der. Men i Norge har alle barn og ungdom plikt til å gå på skolen.

Det er ingen som kommer til å gi deg tillatelse til å bli hjemme fra skolen. Hvis du skal være hjemme fra skolen må fraværet dokumenteres. Det betyr at noen må fortelle skolen hvorfor du har vært borte. Som regel er det foreldre som sier i fra at en elev er syk, men det kan også være fastlege eller annet helsepersonell som sier at eleven er for syk til å være på skolen. Da må man ha en sykemelding.

Skolen har et ansvar for at du har det bra på skolen. Hvis du ikke har det bra skal du ikke være redd for å si ifra til noen på skolen om det. De har plikt til å hjelpe deg. Du kan si ifra til læreren din eller til sosiallærer. Du kan også si ifra rett til rektor. Dette er ting som foreldrene dine også kan hjelpe deg med, så du kan jo begynne med å fortelle dem hvordan du har det.

Du skriver at du er deprimert og vil ta selvmord. Det er veldig viktig at du snakker med noen om det! Jeg forstår at du har mange vanskelige og vonde tanker, blant annet fordi du opplever baksnakking på skolen. Det er også en vond følelse at ingen liker deg.

Det finnes god hjelp for å få det bedre. Det å snakke med noen om at man føler seg deprimert hjelper. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Sammen kan dere finne ut om du trenger mer hjelp fra for eksempel BUP. Der er de veldig gode på å snakke med ungdom som strever med for eksempel depresjon.

Ha tro på at du kan få det bedre!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Jente hvisker (colourbox.com)

Baksnakking er et vanlig problem, det kan oppfattes som uskyldig når det skjer, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen.

Av Julie, ungdomsredaksjonen ung.no

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit