Hopp til hovedinnholdet

Blir mobbet både på skolen og hjemme

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei:) jeg er en gutt som sliter noe inderlig! Jeg blir mobbet av foreldrene mine. Alt startet fra når jeg begynte på skolen, jeg ble truserøsket dag inn og dag ut fordi jeg var hispanisk. Moren min syr undertøyet mitt stadig vekk men det tar ikke lang tid før de ødelegger dem igjen. Faren min er en borderline alkoholiker som hele tiden ber meg om å hente han en øl, han fikk en gang meg til å drikke en. Guttene på skolen mobber meg fordi jeg ser annerledes ut, hvis vi går til butikken ilag i friminuttet og jeg er bakerst sier de «siste mann in i butikken er homoseksuell» så tar de av inn i butikkdørene. Dette er noe jeg er dritt lei av! Jeg kan ikke gå til moren min med dette for hun er enten å vasker eller gjør gartner arbeid, og faren min driver med «business» som han kaller det, men det er bare cartel snakk! Please hjelp me

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det høres ikke godt ut å være deg nå! Du beskriver alvorlige hendelser med mobbing. Jeg blir også bekymret av å høre at faren din er boarderliner og alkoholiker og at han presser deg til å drikke når du er mindreårig. Det er det ikke lov at foreldre gjør! Jeg skjønner at ting er vanskelig og jeg er glad for at du skriver hit og forteller om det.

Hvis det er sånn at det både er vanskelig på skolen og hjemme, får kroppen liksom aldri slappe av og føle ro. Sånn er det ikke OK at det er over lange perioder. Hvis man har blitt utsatt for mobbing på skolen og kommer hjem, trenger man støtte og forståelse og foreldre som er tilstede og er villige til å hjelpe. Hvis det er slik at du da bare møter mer mobbing, mer uro og ingen støtte, vil kroppen din gå i konstant uro og usikkerhet. Det er ikke rart du "sliter så inderlig", slik du beskriver.

Og jeg vil tro at det er vanskelig å følge med på undervisningen i skolen også, når det er sånn? Hjernen vår virker nemlig slik at når man har mange sterke følelser inni kroppen (sint, trist, usikker, frustrert, lei) så blir det et så stort "trykk" innvendig at hjernen ikke helt fungerer til å tenke og lære. Det har den ikke tid til, den må fokusere på det viktigste, nemlig å håndtere disse sterke følelsene. Den går i en slags overlevelsesmodus. Da blir det vanskelig å konsentrere seg på skolen. Og så kan man komme inn i en dårlig spiral. Jo vanskeligere det blir på skolen, jo dårligere føler man seg, jo mer lei seg blir man, det er vanskelig å si ifra hjemme, og så blir ting bare enda verre. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe slikt? I alle fall blir ting verre hvis man ikke snakker med noen om at man har det vanskelig og er lei seg.

Så det syns jeg du skal gjøre. Du sier selv at du ikke kan gå til foreldrene dine og snakke om det du opplever på skolen. Hvis det også er slik at du opplever mobbing hjemme, bør du snakke med en annen voksen helt utenfra. Du bør ta kontakt med helsesøster på skolen din. Hun er vant til å snakke med barn som ikke har det bra. Og hun kan ta kontakt med skolen i forhold til det at du blir mobbet, for det er alvorlig og det må tas tak i med en gang! Helsesøster har taushetsplikt. Og hun kanskje også få snakket med mamma og pappa (enten sammen med deg, eller uten deg, det bestemmer du). Helsesøster kan nemlig også gi råd og veiledning til foreldre som trenger å hjelpe barna sine bedre. Det er mamma og pappas ansvar å støtte deg og å "se" deg når livet ditt er strevsomt.

Ellers lurer jeg på om det er noen andre som vet hva du strever med? Kanskje har du også en venn eller to som ikke mobber - og som kan være god støtte?

Jeg ønsker deg lykke til. Jeg legger også ved noen artikler som har flere gode tips til hvor man kan ta kontakt når man strever på skolen og hjemme. De handler også om hvordan man kan hjelpe seg selv når livet er tøft. Jeg ønsker deg alt godt, håper det blir bedre snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit