Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp men tør ikke spørre.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en chechensk jente som går i 9.klsse på en drittskole i oslo sentrum, med stygge slemme lærere. Det er bare en lærer som er snill og hun hjelper meg hele tiden, men tingen er jeg er sjenert og orker ikke spørre. Det er ikke bare det jeg trenger hjelp med mange fag. Jeg var utroolig smart før, men så sank jeg bare, akkuratt som titanic. På skolen min er det fullt av bimboer som jeg blir kvalm av hver gang jeg ser, men tingen er de er hvertfall smarte alle de og det irriterer meg! De er opptatte men smarte!Det er rett og slett urettferdig. Hele skolen min er dritt egentlig og jeg tåler den ikke. Egentlig begynner jeg å hate hele norge. Hvor enn jeg går ser jeg suksessfulle rike NORSKE mennesker. Så tenker jeg at jeg blir bare den fattige utlenern. Det er det som er vanlig. Ingen norske er flaue eller sjenerte de sier og gjør hva de vil. Men tingen er chechenya er såå strengt. Brødrene mine overvåker meg som ørn hver dag, og passer på meg for gutter.Jeg trenger virkelig HJELP!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no.
 
Det er leit å høre at du har det så vanskelig!
 
Det er veldig viktig at du tør å spørre om hjelp, selv om jeg forstår at det kan være vanskelig. Jeg vil be deg om å vise læreren din det du har skrevet til meg og det som jeg svarer deg. Da slipper du å fortelle selv. Læreren din kan gå med deg til helsesøster og hjelpe deg med å forklare alt sammen.
 
Du forteller at du har det veldig strengt, og at du blir passet på av familien din. Du bor i Norge, og det betyr at du har like rettigheter som alle andre ungdommer i Norge. Det du opplever hjemme heter negativ sosial kontroll, og dette er forbudt i Norge. Selv om foreldre skal oppdra barna sine har ikke foreldre og søsken lov til å bruke kontroll og trusler eller vold mot sine barn. Det å ha det så strengt er ikke bra for ungdom, og det er normalt at du blir lei deg og får tunge tanker og følelser når du har det slik. Det føles veldig urettferdig å ikke få lov til vanlige ting for ungdom. Du skal få ha venner, både gutter og jenter, du skal få ha fritidsaktiviteter og du skal få ha det bra slik at du kan konsentrere deg på skolen.
 
Det vil bli bedre når du får hjelp, gå til læreren din og helsesøster i morgen når du kommer på skolen.
 
Hvis du er redd for å oppleve vold hjemme kan du ringe politiet. Dersom du ønsker å snakke med noen kan du ringe til Røde Kors, der vil du møte forståelse og støtte. Nummeret finner du under linken om tvangsekteskap.
 
Lykke til!
 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utsettes du for sosial kontroll?

PC med hengelås (colourbox.com)

Bestemmer dine foreldre over fritiden din? Kontrollerer de din mobil og PC? Bestemmer de hvilke klær du kan bruke? Er det så sterk kontroll at du ikke får hverdagen din til å fungere med venner, lekser, fritidsaktiviteter og lignende?

Les mer

Hva er tvangsekteskap?

Trist jente foran PC (colourbxo.com)

Tvangsekteskap er når du ikke kan velge selv hvem du vil gifte deg med, ikke kan velge å være ugift og/eller utsettes for psykisk press, trusler eller tvang om å gifte deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit