Hopp til hovedinnholdet

 Vil bo mer hos pappa

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor annenhver helg hos pappa! Det er alt for lite syns jeg! Jeg gråter vær gang jeg drar fra han, for jeg hater det! Men jeg har det bra hos mamma men vil være hos begge!! Jeg vil ikke flytte fra mamma, men vil være med pappa! Jeg mener ikke at dere skal si hvor jeg skal bo! Men om dere har noen råd på hvordan jeg kan prate med mamma, for hun blir sur vær gang jeg nevner det! Og hvordan jeg kan prate med pappa, for å så å flytte til han! Jeg gruer meg også (i såfall) til å begynne på ny skole! Jeg er ganske skjenner i starten, så jeg er redd for å ikke få venner eller bli mobba!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du står i et vanskelig dilemma.

Jeg skjønner at det du aller helst vil er å bo sammen med begge foreldrene dine! Når man må bytte på hvem man bor sammen med blir man stående "imellom" foreldrene sine på en måte som kan være sår og trist. En posisjon som alle skilsmissebarn til tider opplever å stå i og som de blir satt i helt uten skyld! For det er de voksne som tar valget om å skille seg. Bare husk det, hvis du kjenner at samvittigheten gnager - det er ikke din skyld at mamma og pappa valgte å leve fra hverandre, og i tillegg geografisk så langt unna hverandre at du må bytte skole hvis du skal flytte til pappa! Og du kan jo ikke bo to steder på en gang så noen valg må du ta. Det betyr ikke at du ikke er glad i dem begge. Det tror jeg og håper jeg at mamma ville forstå. Og jeg tror at det at mamma blir sur når du prøver å prate om det - handler om at mamma er så glad i deg og gjerne vil ha deg hos seg hele tiden. Så når hun blir sur (det du ser utenpå) er hun egentlig bare sår og har et savn (det som er inni henne). Jeg ville bare understreke det:)

Når det gjelder samvær, foreldrerett og hvor barn skal bo etter en skilsmisse, skal de voksne samarbeide og alltid tenke på barnets beste. Dette finnes det faktisk en lov for, som heter barneloven! Visste du det? Den artikkelen jeg linket til her anbefaler jeg deg å lese. Da forstår du litt mer av hvilke rettigheter du har og hva man tenker er bra for barn. Det aller viktigste budskapet, er at barn har rett til å føle seg elsket, sett og forstått. Og at foreldre skal lytte til barnas ønsker fra og med fylte 7 år. Nå er du 14 år. Din mening er svært viktig!

Du spør hvordan du skal snakke med mamma om det du tenker på uten at hun skal bli sur. Jeg tror noe av det viktigste du kan gjøre, er å fortelle mamma hvorfor du vil bo mer hos pappa. Hvorfor er ofte nøkkelen når man skal prate sammen. Jo mer den andre kan forstå av våre ønsker og følelser, jo lettere er det å komme hverandre i møte. Dine ønsker for å bo mer hos pappa handler nok ikke om at mamma er en dårlig person eller at du ikke er glad i henne. Det handler kanskje om andre ting? Du kan si noe om dette uten å såre mamma, så lenge du snakker om dine ønsker å dine følelser! Vær ærlig med mamma om DINE behov som ungdom! Og understrek for mamma at du fortsatt er veldig glad i henne og fortsatt ønsker samvær med henne på en eller annen måte. Men at du - akkurat nå - har lyst til å være mer hos, og kanskje flytte til pappa. 

For selv om mamma og pappa er skilt, vil jeg tro at de fortsatt begge to er inni hjertet ditt. Og der skal de få lov til å fortsette å være! Du skal slippe å ha dårlig samvittighet fordi du ønsker å bo mer hos pappa enn sånn det er nå. Du skal slippe å ta ansvar for alle dine foreldres følelser i forhold til dette. Så lenge du er ærlig om hva dette handler om for DEG, syns jeg du har vært modig som tør å ta opp et vanskelig tema! Da håper jeg mamma vil ta det på alvor og lytte til det du har å si. Blir det vanskelig å starte denne praten kan du vise mamma svaret mitt her til deg og dere kan snakke ut ifra det. 

Det samme rådet gjelder egentlig når du skal snakke med pappa. Fortell pappa hvorfor du kunne tenke deg å bo mer hos han. Fortell hvor lei deg du blir når du reiser fra han, og at dette forteller deg at du gjerne vil være der mer. Så må dere snakke om hvorvidt det er praktisk mulig å flytte dit på heltdi, og å bytte skole. Det beste er nok om dere tre sammen kan ta en prat. Hvis du viser foreldrene dine svaret mitt vil jeg oppfordre dem til å ha ditt beste i fokus! Det krever at de klarer å samarbeide og legge sine egne behov til side noen ganger - for  gjøre det som er best for deg. Det er ikke enkelt alltid, men det er rett og slett prisen man må betale for å leve i en familie med to hjem.

Men hvis det blir for vanskelig å starte praten på egenhånd, anbefaler jeg dere å ta kontakt med et familievernkontor. De som jobber der hjelper familier som har det vanskelig til å finne løsninger. De er spesielt gode på det som handler om samvær og konflikter i forbindelse med skilsmisse. Tilbudet er gratis, jeg kan anbefale det! Familievernkontorer finnes over hele landet. Du kan ringe dem selv som barn og få råd. Kontaktinfo finner du i linken over.

Og husk en annen ting: når du blir 16 år kan du selv velge hvem du vil bo hos, så fremt begge har omsorgsansvaret for deg rent juridisk.

Jeg håper dette var til hjelp og at du fikk noen tips og noen nye tanker. Les også artiklene jeg har lagt ved, de handler om det du tar opp. Jeg ønsker deg lykke til og alt godt, uansett hvor du ender opp å bo fast!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit