Hopp til hovedinnholdet

Så jeg har en “internett stalker” som ikke gir seg…

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! kort fortalt… Så jeg har en “internett stalker” som ikke gir seg… Dette har på gått siden 2014 og da var jeg 14år! Det startet med meldinger, ba han høflig å ikke snakke med meg og blokkerte han. Han ble stille i noen uker også begynte han igjen med meldinger, jeg blokkerte han, men han lagde en ny og sånn har det gått helt til nå… Han ringte meg fra forskjellige nummer også… Han har sluttet å sende meldinger til meg men han sender venneforespørsel hver eneste dag og jeg blokkerer han hver eneste dag, og jeg er så utrolig sliten… Har gått til politiet med det men de henla saken… Har også sagt ifra til søstera hans som jeg kjenner godt men hjalp ikke det heller… Føler meg utrolig utrygg… Igår fikk jeg ny venneforespørsel fra han og la merke til at han har byttet mellom navnet hans til det samme som SØNNEN MIN!!! Hører sikkert litt paranoid ut men jeg er utrolig ukomfortabel og er redd han skal finne meg eller noe… bor bare 4 timer unna… Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Huff, dette skjønner jeg godt at er slitsomt og at du er bekymret for at han skal gjøre noe. Jeg skulle ønske jeg kunne skrive at det er en enkel løsning på slike problemer som dette, men det beste rådet jeg kan gi deg er å kontakte politiet på nytt. 

Det finnes to lovregler i straffeloven som gjelder stalking, straffeloven § 266 og § 266a. Jeg regner med at han som forfølger deg er over 15 år (den kriminelle lavalder), og i så fall kan han straffes hvis politiet vurderer at det han gjør oppfyller vilkårene i straffeloven § 266 eller § 266a og det kan bevises at han har gjort det. 

Det er viktig at du dokumenterer det han gjør, slik at du kan vise dokumentasjonen til politiet. Ta screenshots av alle venneforespørsler og meldinger du får, skriv ned hvilke telefonnummer han ringer fra og når han ringer. Og hvis han kontakter deg på andre måter så dokumenterer du det også. 

Jeg tenker at du bør anmelde saken til politiet på nytt. Jeg kan selvfølgelig ikke garantere deg at politiet vurderer at han har brutt straffeloven eller at det er nok bevis til å dømme ham, men du bør likevel anmelde. 

Jeg håper det ordner seg, og at du snart kan få fred fra denne fyren.  

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

Pass på hva du deler på nettet

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Vi er mer personlig og åpne på nettet enn noen ganger før. Husk på at det du deler kan slå tilbake på deg senere.

Av: Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit