Hopp til hovedinnholdet

Er det pedofili når en jente på 17 er sammen med en mann på 40.  

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, har ei venninne på nå 17 år som er sammen med en mann på rund 40 år. De to har hatt et forhold siden hun var 15 år gammel. Er usikker på om de har hatt sex eller ikke. Men dette må da telles som pedofili?? Og pedofili er vel straffbart?? Både foreldrene og jeg er desperate etter at dette forholdet MÅ ta slutt... Vi har prøvd å snakke med henne men det fugerer ikke. Hun ønsker heller ikke å snakke med verken helsesøster eller psykolog. Finnes det en lov i mot dette? Har prøvd å søkt en god del selv, men finner ingen ting... Plis si det finnes en lov mot dette. -Jente 17 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Å være Pedofil er både en seksuell orientering og en psykiatrisk diagnose. Begrepet betegner en voksen persons seksuelle tiltrekning til barn eller vedkommendes trang til seksuell omgang med barn. Med barn menes her personer som ikke har kommet i puberteten enda. Seksuelle handlinger med prepubertale barn er  strengt forbudt. Begrepet pedofili brukes ofte feilaktig fordi det i dagligtalen gjerne omfatter alle som tiltrekkes av mennesker under den seksuelle lavalder. Pedofili refererer imidlertid til en voksen persons seksuelle preferanse for prepubertale barn, altså barn som ikke har kommet i puberteten enda. Jenter kommer vanligvis i puberteten når de er mellom 10 til 11 år, mens gutter når de er ca. 12-13 år.
 En seksuell preferanse for mindreårige som har kommet i puberteten, kalles derimot hebefili. Hvor grensene går, er det imidlertid diskusjon om i fagmiljøene og ulik praksis for i blant annet Europa og USA. Seksuelle overgrep mot barn er uansett strengt forbudt, uavhengig av om det er et utslag av pedofili eller noe annet.
Parafili brukes for å beskrive seksuelle preferanser som ikke er basert på tiltrekning til personer. Det å være heteroseksuell, homofil, bifil osv. er dermed ikke å være parafil. Begrepet er i dag lite brukt og kan i dagligtalen erstattes med «uvanlig seksuelle tenningsmønstre». 
Det avgjørende for hvorvidt en pedofil begår seksuelle overgrep mot barn, er imidlertid ikke tenningsmønsteret i seg selv, men hvordan det forvaltes. Dette gjelder for all seksualitet. En person kan dermed tilfredsstille diagnosen pedofili dersom vedkommende har gjentatte seksuelle tanker, følelser og lyster knyttet til prepubertale barn, uten å ha begått et seksuelt overgrep.  
Svaret på ditt spørsmål blir, Det er ikke pedofili å være sammen med en som er over den seksuelle lavalder i Norge. 
Nå kan vi ha mange tanker og meninger om hva vi mener er riktig aldersforskjell i forhold til kjærlighet og forelskelse, men den er vår egen.
Ta og en titt på artikkelen jeg har lagt med.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit