Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har raserianfall og jeg har tenkt på selvmord.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg trenger hjelp for, for dette er ikke utfoldelse lenger.... Jeg tror begge foreldrene mine har psykiske sykdommer, og moren min raser ut og skriker på både meg og faren min i verdagen for små uviktige ting, og faren min får raserianfall og kan begynne å slå rundt seg og nekte å gå tur med hundene mine som han tar dette ut på (jeg får ikke lov å gå tur alene med de, og moren min nekter å gjøre det). Moren min er farlig overbeskyttende. Jeg trenger hjelp, men jeg har ikke lyst til å ringe alarmtelefonen, jeg tenker liksom mer om det fantes et sted anonymt på nett hvor man kunne snakke ordentlig ut om dette til feks. en psykolog. Jeg har tenkt seriøst på selvmord, og når de sammen får de værste anfallene stenger de meg inne på rommet mitt og holder igjen døra så jeg ikke skal kunne komme meg ut og rope på at noen skal hjelpe meg. Jeg har også fått sår pga. at moren min har slemt igjen døra på hodet mitt i en slik situasjon. Beklager for skrivefeil, men trenger hjelp fort.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13

Du skriver at du trenger hjelp fordi foreldrene dine skriker, får raserianfall, er overbeskyttende og har gitt deg fysiske sår. Du skriver at du har tenkt på selvmord og at de i de verste anfallene har stengt deg inne på rommet ditt og at du har fått sår etter at moren din har slengt en dør i hodet ditt. 

Så bra at du tar kontakt med ung.no og forteller hvordan du har det. Det du beskriver høres veldig alvorlig og skremmende ut. Det foreldrene dine gjør er ikke greit og jeg forstår at du er fortvilet! Det er foreldrene dine som gjøre noe galt, ikke du. 

Når man har det sånn hjemme hender det man får tanker om å ta livet sitt. Det er vanskelig å se løsninger når man står midt oppi noe vondt og da trenger man hjelp fra andre. Jeg tenker det er kjempeviktig at du forteller dette til en voksen du stoler på. Det er fint at du vil snakke med noen anonymt, men det er viktig at noen som kjenner deg vet hvordan du har det.

Er det noen voksne på skolen du kan fortelle det til? Helsesøster eller sosiallærer kan være fine å snakke med og de kan hjelpe deg med hva du skal gjøre videre for å få hjelp. Det foreldrene dine gjør er kun deres ansvar og de må slutte med det. Det høres ut som de trenger hjelp til dette, og det må noen andre voksne snakke med dem om. 

Jeg vet ikke hvorfor du ikke vil ringe alarmtelefonen, men du kan snakke med dem anonymt slik du ønsker. De kan gi deg bedre svar og råd til din situasjon enn jeg kan gjøre her fordi de kan komme med spørsmål til deg. 

Du er kjempemodig som skriver til oss og tør å sette ord på hvordan du har det. Du kan bare si akkurat det samme som du sier her til noen, eller vis dem det du har skrevet. Ønsker deg masse lykke til.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit