Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger hjelp til å komme meg gjennom denne tøffe perioden.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16år. Jeg har vært sammen med en person i 1år og vi slo opp for 3uker siden, jeg tenker fortsatt veldig mye på han ogsånt men på de tre ukene så har jeg også begynt å snakke med en person som jeg er usikker på om jeg liker og vet ikke hva jeg føler eller hva som er best for meg lengre. Det er mye stress med skole og valg av linje neste år, vennskap og familie og alt det der og jeg trenger virkelig hjelp til å finne ut hvordan jeg skal komme meg gjennom denne tøffe perioden, fordi mange av vennene mine har det heller ikke særlig bra og det gjør at jeg ikke har det bra og jeg vet ikke lengre hva jeg skal gjøre, hva jeg bør tenke, hva jeg vil eller hva jeg føler:/ Hilsen en blanding av Happy og deppa jente. Takk på forhånd❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Når man har vært kjærester i et år, er det lenge i den alderen du er i nå. Det er vanlig at man tenker på den man har vært sammen med. Kanskje tenker du hva han ville sagt eller gjort i forskjellige situasjoner. Kanskje savner du nærheten, omsorgen og tilhørigheten dere hadde. Kanskje savner du det å være et par, være i en tosomhet, et "vi". Men dere gjorde det slutt og det er viktig å realitets-orintere seg selv om hvorfor det ble slutt.  
Du har møtte en ny som viser interesse for deg og det kan være fint, men det kan også skape usikkerhet, slik du beskriver. I tillegg er det mye stress med skole og valg av linje neste år, vennskap og familie. 
For at du skal få oversikt over de utfordringene du står i, og at du skal finne løsninger, kan det være fint å snakke med en fagperson. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 
Det å sette ord på hva du tenker og føler kan hjelpe deg å håndtere utfordringene. Når man får gode innspill og spørsmål, gjør det at man blir bedre kjent med seg selv, hva man tenker, føler og mener og hva man kan gjøre noe med og hva man ikke kan gjøre noe med. Gode spørsmål er for eksempel hva som er best for deg akkurat nå. Hvordan man du minske stresset, skal du lage lister over det som haster mest, og ta en og en ting? Hva kan vente av oppgaver? Trenger du en ny kjæreste? Skal du bruke (mer) tid på skolen? Hva kan du i realiteten gjøre for og med venner/vennskap akkurat nå? Hvilket ansvar har du i familien, har du eller tar du for mye ansvar? Hva er foreldrenes/foresattes situasjon og kapasitet? Hvem har egentlig ansvaret for familien? Hva kan eller klarer du å bidra med? 
Tenk gjennom hva som er riktig for deg nå. Du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv! Snakk med helsesøster. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit