Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg vil bare si at jeg sliter mye med selvskading og selvmordstanker.. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vil bare si at jeg sliter mye med selvskading og selvmordstanker.. var på bup en periode, men de mener jeg ikke trenger det lenger.. jeg vet selv at jeg egt trenger det. Vil bli innlagt siden dette ikke går lenger.. ser på meg selv som et menneske som ikke vil leve lenger. Hvordan bli innlagt? Jeg lurer på dette for jeg tror jeg har godt av dette. Jeg vil komme meg bort fra alle sammen Hilsen jenta som lurer veldig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 13 år. 

Takk for spørsmålet ditt.

Du forteller at du sliter med selvmordstanker og selvskading. Du har vært på BUP men har fått vite at du ikke trenger det lenger. Du sier at du ønsker å komme deg bort fra alle sammen og lurer på hvordan du kan bli innlagt. Med dette tenker jeg at du mener hvordan du kan legges inn på sengepost.

For å svare på dette så er det en lege eller psykolog som vurderer om noen trenger innleggelse på sengepost. Veldig ofte vil det hjelpe å ha noen å snakke med uten å være innlagt. Siden jeg forstår deg slik at du nå ikke lenger har kontakt med BUP må du ta kontakt med noen på nytt. Du kan enten snakke med helsesøster på skolen, fastlegen din eller helsestasjon for ungdom der du bor. Les mer her. Du kan få ny henvisning til BUP dersom du trenger det. 

Selv om du opplever å ha det veldig vanskelig nå så er det ikke nødvendigvis slik at det å bli lagt inn på sengepost er den beste behandlingen for dette. Det viktigste blir ofte å få hjelp til å takle vonde følelser og tanker ute i det "virkelige livet" hjemme og på skole. Men som sagt så vil leger og psykologer kunne vurdere om noen trenger innleggelse for en periode.

Det er viktig at du vet at du ikke skal ha det vondt for alltid. Vonde følelser og tanker varer ikke evig. Det er alltid mulig å få det bedre. Livet svinger for alle og det er ofte vanskelig å være ungdom med alt det innebærer. Det hjelper å få satt ord på følelsene sine for å unngå selvskading! 

Jeg legger ved mange artikler til deg som jeg tenker kan være relevante for deg å lese.

Jeg ønsker deg alt godt. Lykke til. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit