Hopp til hovedinnholdet

Hva er psykiatrisk sengepost?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på hva man mener med psykiatrisk sengepost. Hvs får man lov til? Hva får man gjøre der? Kan man bli tvunget til å bli bundet fast? Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13

Takk for spørsmålet ditt. 

Siden du lurer på hva psykiatrisk sengepost er kan det være du kjenner noen som har vært lagt inn på en psykiatrisk sengepost eller at du selv har fått tilbud om dette. 

Psykiatrisk avdeling er en avdeling på sykehus hvor mennesker med psykiske lidelser får behandling. Dette kan være behandling hvor en kommer for eksempel en gang i uken til en psykolog og går hjem igjen etterpå. Men det kan også være en avdeling hvor en bor noen dager eller uker for å få behandling. Det kan være behandling for depresjon, angst, selvskading, selvmordstanker, spiseforstyrrelse og andre psykiske vansker. 

Noen ganger er det bedre å få behandling inne på en sengepost enn å komme til behandling for så å gå hjem igjen. Det kan være en trenger tettere oppfølging og derfor trenger å bo på en sengepost en stund. Det kan også hende at en ikke ordentlig finner ut av hva personen strever med ved å gå en gang i uken til sin behandler. Da kan det være at en legges inn på en sengepost for utredning dvs for å finne mer ut av hva en sliter med slik at en kan få riktig behandling. 

Noen få mennesker er lagt inn på sengepost mot sin vilje, fordi de trenger behandling og ikke ønsker det. Dette kalles å være lagt inn under tvunget psykisk helsevern og gjelder stort sett voksne. De aller fleste er lagt inn frivillig som vil si at de selv, sammen med mor og far og behandleren sin, har funnet ut at behandling på sengepost er det beste. Da blir en ikke tvunget til noe. Sammen med foreldre og helsepersonell finner en da ut av hva en kan gjøre og hva en ikke skal gjøre. For eksempel kan det i starten være slik at hvis en skal ut på butikken så følges en av noen, men etter en stund så kan en gå ut alene. 

Når det gjelder spørsmålet ditt om en kan bli bundet fast så er svaret at de aller fleste ikke opplever dette. Noen ganger er noen så syke at de slår og sparker og er farlige for seg selv og andre. Da har det hendt at voksne har blitt hold fast i en seng over en kort periode. Barn og ungdom har av og til behov for å bli skjermet hvis de blir farlige for seg selv. Da kan det være at en må være alene sammen med en voksen frem til en roer seg ned. 

Hvis det er slik at du skal på en barne- og ungdomspsykiatrisk sengepost så anbefaler jeg deg å snakke med fastlegen eller behandleren din om dette. Kanskje går du i behandling på BUP? Skriv ned alle spørsmålene dine og snakk med behandleren din om disse. Da vil du kunne få svar på hvordan det er på den sengeposten som er i nærheten av deg. 

 

 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit