Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en beste venn som ikke har det så bra på skolen. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg har en beste venn som ikke har det så bra på skolen. Mange på skolen sier fæle ting om henne og en annen venn av meg sier ingen liker henne. jeg og min andre beste venn ser når hun ikke har det bra, vi gjør alt får at hun skal ha det bra på skolen og at hun kan si alt, men hun blir bare sur og går sin vei.. og sier det er på begrunn av msp (Movie star planet). men vi ser at det ikke er det. hun har også blitt mobbet i 6 år på barneskolen. hun ble kalt for stygge ting. hun sa at d var nert at hun ville ta sitt eget liv. hun lovet at hun ikke skulle gjøre det. men jeg er fortsatt redd. jeg hørte at d var en gutt i klassen som sa æsj t hun. jeg ble veldig sur men jeg turte ikke å gå til han og si at d ikke var greit. det er mye mer. men skal ikke fortelle alt. jeg bare lurer på om hvordan jeg kan få hun til å stole godt nok på oss og kan fortelle alt, og om hvordan jeg kan gjøre sånn at hun har d bra hvis du skjønner? hilsen en jente på 14 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det første jeg vil si til deg er at bestevenninnen din er heldig som har en så god venn i deg og den andre vennen deres. Jeg skjønner at dette ikke er greit, og at du bekymrer deg for henne. Den måten andre oppfører seg på overfor henne er ikke bra. Slik jeg tolker det du forteller om, så handler dette om mobbing. Uansett hva som ligger bak måten andre oppfører seg mot henne på, så er det ikke greit.

Det du kan gjøre for å få henne til å åpne seg og stole på dere, er ved å være der for henne. Vise gjennom handling at dere er til å stole på, og gå inn for å ta vare på vennskapet dere i mellom.

Jeg legger ved en artikkel som gir deg gode råd.
Samtidig tenker jeg at det du forteller om er alvorlig, og at dere bør vurdere å snakke med en voksen om det som skjer. Mobbing er galt og ulovlig. Slik jeg ser det bør dere ta opp problemet med en lærer dere stoler på, som kan forsøke å gjøre noe med situasjonen. Skolen har et ansvar for alle sine elever, og skal sørge for at man har det en trygg og god skolehverdag.

Er det noen muligheter for at dere kan få henne med til helsesøster å snakke sammen der om det som skjer? Det kan være en god løsning.

Fortsett å vær der for henne. Vis gjennom handling at dere bryr dere. Si i fra når dere ser at andre oppfører seg dårlig over for henne eller andre. Ikke stå å se på, men vær en stemme utad som tør å si i fra.Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Si din mening om mobbing!

Gutt ypper seg

Selv om politikerne har et mål om å få slutt på mobbingen, foregår det mobbing overalt. Kjenner du noen som har blitt mobbet? Har du blitt mobbet selv? Har du andre saker du vil ta opp?

SI DIN MENING HER

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit