Hopp til hovedinnholdet

Sosial angst. Hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

HEI JEG FØLER AT NÅR JEG SNAKKER MED FOLK SÅ FØLER JEG AT DET ER NOE SOM STOPPER MEG . JEG BLIR REDD NÅR JEG SNAKKER MED FOLK NOEN GANGER SÅ GÅR DET BRA MENS ANDRE GANGER SÅ BEGYNNER HJERTE MITT DUNKE FOR OG DET ER NOE I HALSEN STOPPER JEG FØLER AT JEG HAR EN KLOMP SOM IKKE VIL KOMME UT. NÅR JEG PRØVER Å SNAKKE TIL FOLK FÅR JEG BARE HAKKETE STEMME Å DET SYNES JEG ER FLAUT. JEG ER REDD HVA ANDRE TENKER OM MEG. JEG FÅR ALDRI SAGT DET JEG VIL SI JEG BLIR FORT NERVØS NÅR JEG SNAKKER TIL LÆREREN MIN .JEG VIL VÆRE SOM DE ANDRE BRYR IKKE SEG HVA ANDRE TENKER OM DEG BARE VÆRE MEG SELV MEN DET SYNES JEG AT DET ER VANSKELIG . JEG KLARER DET IKKE . NOEN GANGER SÅ KLARER JEG IKKE SI DEN SETNING JEG EGENTLIG VILLE SI. OG JEG HAR VELDIG LYST TIL Å SLUTTE BRY MEG HVA ANDRE TENKER OM MEG HJELP!!!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål.

Det virker som du bekymrer deg for hva andre vil tenke om deg og at dette plager deg. 

Det er veldig bra du tar kontakt med ung.no. Det ser jeg på som et tegn på at du ønsker å få det bedre med deg selv.

Husk at det er mange unge som sliter med dette, og at det kommer til å bli bedre for deg etterhvert.

Det er mange som er veldig sjenerte, spesielt i ungdomstiden, og for noen kan dette bli plagsomt.

For noen gir situasjoner med andre mennesker så sterkt ubehag at det blir et hinder i hverdagen, da kan det utvikle seg til det vi kaller sosial angst.

Sosial angst er at man plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Mange blir redde for å si noe feil eller dumme seg ut foran kjente og ukjente, f.eks klassen. Redselen er ofte knyttet til at andre kan tenke noe negativt om dem. Er dette noe du kjenner deg igjen i?

Hvis du ønsker å få vite med sikkerhet om du har sosial angst, bør du oppsøke helsepersonell som kan finne mer ut av dette. Jeg vet ikke om du har snakket med noen om det du strever med, men jeg tenker at det kan være nyttig for deg. Hvis du kontakter noen som vet litt om angst, kan du finne mer ut av dette og hva som kan være til hjelp for deg videre.

Mange synes det kan være litt vanskelig å snakke med andre om det, men vi vet også at det kan være nyttig for å få det bedre. Hvis du ønsker mer hjelp, kan du snakke med helsesøster på skolen, sosiallærer eller fastlegen. En mulighet er også Helsestasjonen for Ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. 

Jeg legger ved noen artikler som beskriver mer om dette og som jeg tror kan ha nyttige tips til deg om hva du kan gjøre for å få det bedre. 

Bruk gjerne ungdomschatten til Røde Kors "Kors på halsen"

Lykke til videre!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Kort om selvtillit og selvfølelse

Gutt (colourbox.com)

Selvtillit og selvfølelse er to begrep som ofte blir brukt om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke nødvendigvis etter det andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit