Hopp til hovedinnholdet

Jeg leser og leser uten å huske noe

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ! Jeg lurer på om dere Kansje kan gi meg noen råd.. Jeg leser til prøver eller eksamen, leser og leser , men husker ingenting. Hva kan jeg gjøre for å huske bedre? Noen klarer helt fint å lese 2-3 ganger og husker veldig mye. Mens jeg leser dobbelt så mange ganger men alikevel husker lite! Har dere råd om hvordan man kan huske bedre etter vi har lest eller når vi leser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss og forteller om noe som svært mange andre også sliter med. Du er ikke alene om å oppleve at det du leser ikke blir "sittende". Da handler det, som du er inne på, om hva man gjør samtidig som og etter man leser. Her tror jeg du ikke er nok bevisst på hvilken lesestrategi du bruker, men heldigvis finnes det flere ting som du kan prøve ut. 

Når du leser er det viktig at hjernen din er "koblet på" før du begynner. Tenk gjennom hva du kan fra før og hva du ønsker å lære, så er hjernen mer innstilt på å ta i mot kunnskap. De aller færreste har "klisterhjerne" nok til å greie å lese ting bare én eller noen få ganger, for så å huske alt. Man må repetere for å få kunnskapen til å sitte. Derfor bør man stoppe opp underveis, og være aktiv i lesingen. For eksempel kan du skumlese teksten en gang, og se om du finner ord du bør slå opp eller finne ut hva betyr. Skriv ned disse når du møter på dem. Når du er ferdig å skumlese skriver du ned definisjoner eller forklaringer av orda du har møtt på. Nå prøver du å lese mer nøye, og tar notater underveis. Notatene kan du skrive enten som et sammendrag eller kanskje som et tankekart. Disse notatene eller tankekartet kan du ta frem igjen og bruke for eksempel når du skal øve til prøve.

I tillegg til denne teknikken har vi f.eks. memory-kort som du kan lage mens du leser, eller noe så enkelt som å lese høyt. Dersom du leser høyt må du konsentrere deg mer, og det er vanskeligere for hjernen å "vandre avgårde" da. Du kan også lese et avsnitt for så å skulle gjenta innholdet høyt for deg selv, med egne ord, uten å se på teksten.

Jeg håper noen av disse teknikkene hjelper, og at du greier å bli en mer effektiv leser. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit