Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor glemmer jeg alt det vonde og får et "kick" av adrenalin?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Når jeg får adrenalinkikk, for exempel når eg gjør noe spennenede, er det akkuratt som om eg "glemmer" alle vonde tanker og følelser en liten stund. Desutten hjelper det mot sinnet også. For meg funker d litt som selvskading bare enda bedre! Pluss at d blir ikke sånn my styr med å skjule d og sånn. Hvorfor er det slik egentleg? Hva er det adrenlinhormonene gjør som gjør at ting lettner litt inni meg en stund? Får man adrenalinkikk fra koffein? Vurderer å prøve noe med koffein i (men IKKE kaffe for jeg hater d) slik at jeg kan få eit sånn kikk slik at ting blir litt lettere for meg. Har ikke så mye ellers å gjøre på som gir meg et sånt kikk. Lurer på om det er andre ting som gir adrenalinkikk??? Takk for svar. Beklager virkelig asså om dette ikke er et spm for dere, men jeg vil så gjerne ha svar! Tusen takk om dere svarer!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for spørsmål.

Det er en vanlig reaksjon du beskriver, at man får det som kalles for et "kick" når man gjør noe spennende. Og da er det som du skriver, at man glemmer alt annet og spesielt glemmer man det vonde.

Hjertet banker fortere, sansene skjerpes, og en euforisk nytelsestilstand brer seg i kroppen. Det hele skyldes hormonet adrenalin, som gjør kroppen i stand til å handle resolutt i ekstreme situasjoner – og samtidig føles ganske berusende. Akkurat hva som skjer i kroppen er vanskelig i forklare. 

Man får ikke denne opplevelsen av å innta koffein, men man kan få en følelse av å bli mer våken. 

Håper dette var forståelig. Hvis du har tenkt på selvskading vil jeg råde deg til å snakke med noen. Den fysiske smerten man føler ved selvskading kan fungere som en avledning fra den følelsesmessige smerten. Kanskje sliter man med tunge tanker og et sår eller et arr kan synliggjøre den smerten man føler innvendig. 

Smerten kan fungere som en vekker for å kjenne at man lever. Noen kan føle seg følelsesløse og livløse innvendig når de sliter med psykiske problemer over tid, forklarer Tauler.

Noen vil bare se at såret gror. De skader seg for å oppleve et håp om følelsesmessig leging. For andre er selvskading en form for kommunikasjon, hvor man har lyst å fortelle om de vonde følelsene man sliter med. Men følelsene er ofte vanskelig å uttrykke med ord.

Når man har bestemt seg for å fortelle hemmeligheten sin, er det viktig å fortelle den til noen som en har tillit til og som en kan stole på. Mange vil skåne foreldrene sine mot å fortelle om selvskadingen sin. Det kan bli veldig galt. Ofte er det foreldrene som kjenner barna sine aller best, og kan hjelpe på overraskende mange måter. Kanskje er det andre man kan snakke med først og som kan hjelpe til med å prate med foreldrene. En lærer, helsesøster, en god venn eller en annen i familien.

Kanskje kan det være godt å prate med noen utenforstående først. Det kan være lurt å oppsøke skolehelsetjenesten, eller helsestasjon for ungdom. Der treffer du folk som er vant til å jobbe med selvskading. 

Ønsker deg masse lykke til, og skriv gjerne hit igjenhvis du ønsker det!

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit