Hopp til hovedinnholdet

Har selvmordstanker.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hvis man har 3/29 grunner til å leve. Bør man ikke bare dø da? Spesielt når 2 av bestevennene mine sa jeg burde. Den ene mente det kanskje mer sarkastisk en den andre, men ansiktene deres var seriøse. Jeg har tenkt på det ofte også. For selv om jeg ikke er god i matte, vet jeg at det er svaret. Å bare gå bort. Jeg har ikke en eneste god nokk venn som ville ha brydd seg. Den nærmeste er hun ene som ba meg om å ikke leve. Hun sa det ikke konkret, men hun sa ikke nei heller når jeg sa: «skal jeg liksom dø da?» Jeg kommer til å være som et trofé for dem. De kjente jenta som døde. Familien er bare et rent kaos. Mor vil nok bli mest lei seg, og det gjør vond og tenke at lillesøster på 3 kanskje ikke kommer til å huske meg. Men det er kanskje det beste, hvordan kan man sørge over noe man ikke husker?Jeg var veldig nære en gang, på og bare kaste meg foran en bil.Men jeg feiger helt ut. Og når jeg våkner neste morgen er det første jeg tenker:«hvorfor ble jeg ikke påkjørt av den jævla traileren»

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du heller skal gjøre enn å tenke på selvmord er å snakke med noen voksne om det du sliter med sosialt ift. venner, det du sliter med hjemme og dine tanker om selvmord. Dersom du gjør det vil du få hjelp til å få det bedre både hjemme og sosialt og du vil få hjelp til å finne tilbake til lysten til å leve.

Det du skal gjøre er å bestemme deg for å leve og jobbe med det du sliter med! For jeg er helt sikker på at det finnes løsninger på det du sliter med. Jeg har ingen fasit eller løsning her og nå, men noen råd som jeg håper at du vil følge.

Jeg forstår det slik at du har selvmordstanker i dag. Jeg tror at en av årsakene til at du har det vanskelig at du ikke snakker med noen om det du sliter med. Du har derfor løsningen selv - snakk med noen (f.eks. dine foreldre, helsesøster på skolen der du går) om det du sliter med. Dersom du gjør dette så er jeg sikker på at du vil få det bedre med deg selv. 

Selvmord er ikke en fornuftig løsning på ens problemer. Det er ikke vanlig å tenke på selvmord veldig ofte. Men hvis det er slik at du er dypt fortvilet og opplever at livet ditt er vondt, vanskelig og umulig å forandre, så er det forståelig og normalt å få selvmordstanker. Hvis livet ditt er altfor tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til hvordan situasjonen kan bli mer fredfull og du slipper vekk fra det som er vondt og vanskelig.

I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har lyst til å leve lenger, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt.

Når du får hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, kommer du til å klare å se at det finnes flere alternative veier ut av den fortvilende situasjonen du er i. Da er det sannsynlig at du får lyst til å leve videre og selvmordstankene forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat i dine mørkeste øyeblikk der du bare vil slippe vekk fra alt.

Uten å ha hatt deg til samtaler og utredning er det vanskelig å si noe med sikkerhet om hva du sliter med, men det er tydelig at du har behov for og vil kunne gagne av å få snakket med en profesjonell behandler og motta terapi. Selvmordstanker kan være et tegn på depresjon. Symptomene på depresjon er ofte ganske lik hos ungdom og voksne. I all hovedsak dreier det seg om at personen som er deprimert lider av et senket stemningsleie, tapt interesse, gledesløshet og energitap som fører til trettbarhet og redusert aktivitet. Andre vanlige symptomer er, redusert konsentrasjon og oppmerksomhet, redusert selvfølelse og selvtillit, skyldfølelse og mindreverdighetsfølelse, triste og pessimistiske tanker om fremtiden, søvnforstyrrelse, hodepine, redusert appetitt og hos noen planer om, eller utføring av, selvskade eller selvmord. Folk har forskjellige måter å takle depresjonen sin på.

Du må snakke med noen om det du sliter med! Jo mer du forteller, jo lettere vil det bli å hjelpe deg. Snakk med dine foreldre og/eller helsesøster på skolen der du går, og vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no.

Det mest skremmende er det å vente på å fortelle andre om hva som plager deg. Når du endelig har tatt skrittet og begynt å snakke så vil det føles lettere. Det er derfor bare å "hoppe i det". Sammen med dine foreldre/helsesøster på skolen vil du finne ut hva som er det beste for deg.

Problemer føles alltid litt mindre når man deler dem med noen og kan hjelpe deg å få ting litt på avstand og få tømt tankene og følelsene sin litt. For eksempel kan du ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på tlf: 116 123. Du vil kunne snakke om alle slags problemer og tjenesten er anonym. Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud for alle mennesker, uansett alder. Det er gratis å ringe.

Håper dette var til hjelp for deg! Lykke til! Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit