Hopp til hovedinnholdet

Hva regnes som stalking og hva bør jeg gjøre? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært ute med en gutt noen ganger over de siste 2-3 ukene som så ut til å være veldig interessant, men ett veldig kort tid begynte han å bli veldig sjalu og ville vite hva jeg gjorde og hvem jeg var med til alle tider. Til og med når jeg bare var hjemme og så på serie så trodde han at jeg løy og var med andre gutter. Jeg ga han beskjed opptil flere ganger at jeg ikke var interessert allikevel, men til ingen nytte. Han dukket en gang opp når jeg var på butikken med en venn og bare latet som alt var greit. Jeg ba han igjen om å la meg være i fred, og når han ikke gjorde det blokkerte jeg nummeret hans. Han lagde da en falsk facebook profil, 4 falske snapchat kontoerog begynte å sende meg meldinger på vipps der jeg ikke kunne blokke han. Han har også begynt å ringe med skjult nummer som ikke er mulig å blokkere. Jeg synes det er litt ubehagelig da han ringer opp til 27 ganger dagen. Blir dette reknet som stalking? Hva burde jeg gjøre med dette ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner godt at dette er ubehagelig, og det er veldig fint at du spør oss om råd. 

Straffeloven har en bestemmelse om hensynsløs atferd, som sier at den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Ut i fra det du beskriver, kan det godt tenkes at den plagsomme oppførselen hans er straffbar. 

Dersom han fortsetter å kontakte deg, synes jeg du bør kontakte politiet for å få råd om hvordan du bør gå frem og om du bør anmelde. Da er det viktig at du tar vare på alle bevis (meldinger, snaps, telefonoppringninger mv.), slik at politiet kan vurdere situasjonen ut i fra det og det du forklarer. 

Politiet har mulighet til å ilegge ham besøksforbud. Reglene om når besøksforbud kan nedlegges finner du i straffeprosessloven § 222a. Det er politiet som fatter vedtak om å nedlegge besøksforbud. Besøksforbud kan også innebære kontakt på telefon eller internett. Brudd på besøksforbudet vil medføre straff. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit