Hopp til hovedinnholdet

Er dette en traumatisk opplevelse?

Jente 18 år
 

Spørsmål

For et par år siden var jeg sommerferie i Frankrike med faren min.Han gikk ut å festet på kveldene mens jeg ble liggende igjen. Jeg ble redd. Noe faren min synes er barnslig og lite selvstendig.Vi reiste rett etter terrorhendelsen så var litt nervøs før vi reiste.En natt gikk alarmen høyt på hotellet når jeg skulle legge meg.Jeg fikk helt panikk, viste ikke var det var eller va jeg skulle gjøre.Var også redd siden jeg var helt alene, gikk ut å hele etasjen var tom, døra til trappa ned var også igjen og jeg var redd jeg var stengt inne.Jeg trodde jeg måtte hoppe ut vindue i 4etasje eller at på andre siden av døren var det brann eller terrorister.Jeg har aldri vært så siker på at jeg skulle dø før.Kom meg ut til slutt alene å måtte se alle hadde noen rundt seg. Jeg var først i sjokk en liten stund men gråt i noen uker i strekk etterpå. Har aldri følt meg så alene. Husker alt fra den kvelden folkene dato dag klslett outfit hva jeg gjorde osv. Hva skjedde? Er det en traumatisk opplevelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Slik du beskriver det du opplevede, så er dette så absolutt en traumatisk hendselse for deg. Du opplever en situasjon hvor du er alene, redd og utrygg på omgivelsene, og får panikk i det brannalarmen på hotellet går. Det du beskriver er en for panikkangst. I forkant av det du opplever, hadde det vært et alvorlig terrorangrep i Paris, og det er forståelig at dette gjør at du reagerer ekstra sterkt på det som skjer.
I tillegg er du alene, siden din far er uten på kvelden. 
Det er ikke noe rar ved at du reagerer så sterkt, og at det sitter i kroppen over så mange uker før det slipper taket.

Jeg håper du i ettertid har fått muligheten til å snakke med en du er trygg på om hendelsen. Det å sette ord på tankene og følelsene rundt det som hendte, vil gjøre deg lettere for deg å forstå din egen reaksjon. Når du forstår hvorfor ting skjer, er det også lettere å legge det bak seg, og også lære av det.
Det gjør meg litt trist å høre at din far ikke forstod eller tok hensyn til deg og dine følelser da dere var der nede. Akle er forskjellige når det kommer til hvor trygg man er på seg selv, i kjente og ukjente situasjoner eller nye omgivelser. Du er verkten barnslig eller lite selvstendig selv om du reagerte som du gjorde den gangen.

Ta gjenre en prat med helsesøster på skolen din om dette, dersom du føler at du har behov for å snakke om det. 

Håper dette kan hjelpe deg.

Lykke til!
Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit