Hopp til hovedinnholdet

Hei! Venninnen min har bilder av med som jeg gjentatte ganger har sagt at jeg vil hun skal slette fordi de får meg til å føle meg dårlig

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Venninnen min har bilder av med som jeg gjentatte ganger har sagt at jeg vil hun skal slette fordi de får meg til å føle meg dårlig(!), men hun sier bare «Hva er galt med det der?!» og lignede, Men jeg liker ikke det og hun kan jo ikke bestemme hva jeg føler om det bildet? Det verste er nok at hun går rundt ig viser det til andre og sender de rundt i gruppechat osv. Ikke at det e r så mange i gruppechatten, men fortsatt. Hun tar meg ikke serilst og jeg blir sint, men også skuffet over at hun gjentatte ganger sender det osv. Høres ut som tidenes dramaqueen sikkert, men er det en eller annen lov eller noe sånt som jeg kan «bruke mot henne?» for jeg er rimelig lei av dette og synes ikke det er greit i det hele tatt. Viser vel egentlig bare at hun ikke er en venninne og samle på i og med at hun til og med snakker bak min rygg (hehe ikke at jeg er noe bedre akkuratt nå da men) og jeg har med mine egne ører hørt drittslengingen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for det får meg til dårlig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for spørsmål.

Jeg er enig med deg i at venninnen din ikke oppfører seg særlig greit mot deg når hun gjør slikt. Du lurer på om det er en lov du kan vise til dersom hun deler bilder av deg med andre uten lov - og ja det er det!

åndsverkloven § 45c står det at man ikke har lov til å gjengi eller vise offentlig bilder av andre uten deres samtykke.
Det vil si at hvis venninnen din har tatt et bilde av en deg, kan hun ikke publisere bildet på internett, snapchat eller dele dette med en "privat gruppe" eller vise det offentlig uten samtykke fra den som er avbildet. 

 Etter åndsverkloven § 54 første ledd bokstav b, kan man straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder.

At venninnen din har bilder av deg er nok ikke ulovlig så lenge hun ikke sender dem videre eller viser dem til andre uten at du har samtykket til det. Men hun bør respektere at du ønsker disse bildene slettet dersom de får deg til å føle deg dårlig.

Ta gjerne en titt på artiklene jeg har lagt ved - der står det litt mer om dette.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit