Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke lov til å ha kjæreste. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år som liker en gutt fra Storbritannia veldig godt. Vi har snakket på snapchat i over 6 måneder, snakket på telefon og facetimet noen få ganger også. Jeg fikk følelser for han etter 2 måneder med snakking, og han sa han likte meg for noen måneder siden også. men problemet er at jeg ikke har lov til å ha kjæreste. Han vet det, og respekterer det, men jeg sa jeg forsatt ville prøve og gi dette en sjanse fordi han er ikke bare en vanlig gutt jeg plutselig liker. Han er så spesiell for meg. Moren og faren min er 100% imot dette. De lar ikke meg ha kjæreste, eller ha kontakt med en guttDe vet ikke om dette engang, og jeg har ikke tenkt til å fortelle dem det. Vi er muslimer og da er det i hvertfall ikke lov med kjæreste. Jeg kan ikke tenke meg hva de vil gjøre hvis de finner ut. Jeg vet dere kommer til å si at jeg burde snakke med helsesøster eller noen andre, men tro meg; ingenting vil få foreldrene mine til å bytte mening. Jeg hater dette så mye.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
DHei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Så flott at du har funnet en spesiell person for deg! Det er deg vel unt, og det er ikke noe galt i det, tvert i mot er det helt normalt. Og spennende! Men, jeg forstår veldig godt at det føles kjipt og vanskelig at du må skjule dette, og jeg er enig med deg at du ikke burde måtte det. 
 
Jeg skal ikke be deg gå til helsesøster. I stedet vil jeg gi deg informasjon om dine rettigheter, slik at du vet de. Det som heter negativ sosial kontroll er forbudt i Norge. Det er når foreldre har alt for strenge grenser for sine barn, og du kan lese mer i link lenger ned. Du har rett til å hli hørt hjemme, og du har rett til å be om hjelp på skolen eller fra barneverntjenesten dersom dine foreldre trenger hjelp til å være bedre foreldre for deg. 
 
Du har rett til å få nok, og til å lufte dine frustrasjoner anonymt på Røde Kors sin telefon : rodekorstelefonen.no/. Der møter du folk med taushetsplikt som kan mye om det å leve med flere kulturer og strenge grenser. Jeg unner deg å få støtte og håper du ringer eller chatter med Røde Kors. 
 
Kos deg som best du kan med forelskelse, og vit at du DU bestemmer hvordan du vil leve ditt liv. 
 
Lykke til!
 
 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nettkjærester

SMS-flørting (colourbox.com)

Noen har kjæreste de bare har pratet med på nettet. Det kan være fint, men det kan også by på noen utfordringer. Vet du hva du bør tenke over hvis du har nettkjæreste?

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit