Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre liksom for å stoppe baksnakkingen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Dere er gjør en god jobb! Det er bare noe jeg går å tenker på. Jeg går nå i 10. Klasse og er snart ferdig. Klassen vår er stor og det er lite hyggelige gutter. Jeg har kjent dem siden barnehagen, men de har vokset opp som «drittunger». De er hyggelige med de «populære» jentene, men oss andre behandler de dritt. Jeg opplevde stadig at de sier at jeg er dum, at jeg ikke er smart osv og jeg VET at det er feil for snittet mitt er mer enn 5. Uansett, noen gutter er verre enn andre. Han ene satt å baksnakka meg når bestevenninna mi hørte på. Han forteller såå mye som ikke er sant om meg til andre ( og klager noe sjukt). Jeg er redd for at det skal gå rykter som ikke er sanne. Hva kan jeg gjøre liksom for å stoppe dette? Jeg har jo prøvd å ikke bry meg, si at det ikke er greit osv. Jeg har også et lydopptak av han ene baksnakket meg. Når jeg går ut fra denne klassen vil jeg ikke sitte inne med dette. Jeg vil gå ut av grunnskolen uten bekymringer av hva som skjer videre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.
Takk for at du skrev til ung.no Så fint at du liker jobben vi gjør!
Gjentatt baksnakking og klaging regnes som mobbing. Det er rektors ansvar at ingen mobbes. Kan du snakke med de hjemme og at de hjelper deg og snakker med rektor om hva som foregår i klassen din? Foreldrene/de foresatt kan ta med lydopptaket som bevis. Hvis rektor ikke gjør noe, kan skolen meldes til fylkesmannen. 
Du kan også spørre helsesøster på skolen om hjelp. Kanskje helsesøster kan snakke med de samlet om dette med baksnakking og hvilke konsekvenser det kan få for den som baksnakkes. Ofte er det en eller to som leder an i mobbing, og det er kanskje de som først må få beskjed om at slik atferd ikke er lov. Da vil de andre også sannsynligvis stoppe med baksnakkingen.  
Hvis du hører noe, at noen sier noe eller du forstår at de snakker om deg, kan du si hva du hørte. Du kan se de i øynene en etter en. Hvis du er rett i ryggen, at du er alvorlig og holder blikket deres, vil de vike. Kanskje vil de da forstå hva det er de holder på med? 
Du skal ikke la noen få påføre deg skam eller skyld. Det er deres skam og dere skyld. 
Snakk med de hjemme og/eller helsesøster. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Hvordan få slutt på baksnakkingen?

Jente hvisker (colourbox.com)

Baksnakking er et vanlig problem, det kan oppfattes som uskyldig når det skjer, men være veldig ødeleggende og føre til dårlig miljø i klassen eller vennegjengen.

Av Julie, ungdomsredaksjonen ung.no

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit