SVAR
Besvart 13.05.2018 13:26:24
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Så bra at du tar kontakt med noen når du har det vanskelig. Det du skriver er alvorlig. Jeg vil gjerne hjelpe deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg noen tips til hvor du kan få mer hjelp.
Når du har tanker om å ta ditt eget liv, så må du få hjelp fra voksne. Det viktigste er at du får noen å snakke med om dette. Det vil ofte hjelpe å snakke med en som har kunnskaper om dette og som står utenfor situasjonen. Ofte er man så flau og skamfull over det hele at man stenger seg inne med følelsene sine. Det er utrolig viktig at du prøver å overvinne denne skamfølelsen, og søker hjelp. Mange barn og unge sliter på grunn av familieproblemer. Be gjerne om å få snakke med noen voksne alene. Si gjerne noe om hvordan du har det hjemme, og hvordan du tror de voksne hjemme kommer til å reagere når de får vite hva du har sagt. Det må de som skal hjelpe ta hensyn til.
Helsesøster og BUP har taushetsplikt, så du skal ikke være redd for at noe du sier kommer ut til andre. Har du fortalt BUP at du ikke er trygg hjemme?Det er modig å søke hjelp. Når de voksne hjemme ikke klarer å sørge for at du er trygg hjemme, så må du kanskje ta ansvar selv og be andre om hjelp. Det å snakke om tingene sammen med fagfolk er viktig for å få hjelp som hjelper. Si hva du mener er viktig og lurt.
Ring eventuelt alarmtelefonen for barn og unge eller 113. Hvis du ikke vil ringe 113 så er det viktig at du i alle fall ringer noen, det kan være familiemedlemmer, helsesøster, eller venner. Det som er viktig er at du får snakke med noen om dette umiddelbart. Når alvoret i din situasjon har blitt avklart og tatt stilling til, så kan vi absolutt ta i mot spørsmålene du måtte ha men ung.no kan ikke ta ansvar for akuttsituasjoner.
Håper du får hjelp som oppleves trygt og godt. Lykke til.
Vennlig hilsen helsesøster, ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Utsettes du for vold, trusler, overgrep eller omsorgssvikt? Trenger du noen å snakke med? Du kan chatte med Alarmtelefonen for barn og unge på 116111.no, ringe 116 111, eller sende sms til 417 16 111, hele døgnet.
Les mer
attach_file
På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.
Les mer
attach_file
Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.
Les mer
attach_file
Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Er det akutt og står om liv, ring 113.
Les mer