Hopp til hovedinnholdet

Føler meg ikke trygg hjemme.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Eg sliter med angst og depresjon( sjølv mord). Eg føler meg ikkje trygg heime! Har familie problemer, eg vil bli innlagt på sykisatisk avdeling men eg veit ikkje hvordan?? Eg e allerede i kontakt med bup men det funker ikkje med meg!! Hva skal eg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Så bra at du tar kontakt med noen når du har det vanskelig. Det du skriver er alvorlig. Jeg vil gjerne hjelpe deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg noen tips til hvor du kan få mer hjelp.

Når du har tanker om å ta ditt eget liv, så må du få hjelp fra voksne. Det viktigste er at du får noen å snakke med om dette. Det vil ofte hjelpe å snakke med en som har kunnskaper om dette og som står utenfor situasjonen. Ofte er man så flau og skamfull over det hele at man stenger seg inne med følelsene sine. Det er utrolig viktig at du prøver å overvinne denne skamfølelsen, og søker hjelp. Mange barn og unge sliter på grunn av familieproblemer. Be gjerne om å få snakke med noen voksne alene. Si gjerne noe om hvordan du har det hjemme, og hvordan du tror de voksne hjemme kommer til å reagere når de får vite hva du har sagt. Det må de som skal hjelpe ta hensyn til.

Helsesøster og BUP har taushetsplikt, så du skal ikke være redd for at noe du sier kommer ut til andre. Har du fortalt BUP at du ikke er trygg hjemme?Det er modig å søke hjelp. Når de voksne hjemme ikke klarer å sørge for at du er trygg hjemme, så må du kanskje ta ansvar selv og be andre om hjelp. Det å snakke om tingene sammen med fagfolk er viktig for å få hjelp som hjelper. Si hva du mener er viktig og lurt.

Ring eventuelt alarmtelefonen for barn og unge eller 113. Hvis du ikke vil ringe 113 så er det viktig at du i alle fall ringer noen, det kan være familiemedlemmer, helsesøster, eller venner. Det som er viktig er at du får snakke med noen om dette umiddelbart. Når alvoret i din situasjon har blitt avklart og tatt stilling til, så kan vi absolutt ta i mot spørsmålene du måtte ha men ung.no kan ikke ta ansvar for akuttsituasjoner.

Håper du får hjelp som oppleves trygt og godt. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit