Hopp til hovedinnholdet

Lurer på om kan rapportere/anmelde det hun opplevde under tvangsinnleggelse

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært innlagt mange ganger på akuttpsykiatrisk de siste to årene, både på frivillig og på tvang. På tvang har jeg opplevd mye fælt, og jeg er veldig plaget av det. Og så lurer jeg på om jeg skal raportere/anmelde, men hva vil skje da? Hva får jeg ut av det? Det jeg eventuellt vil rapportere om er at jeg slo meg selv Og de holdt meg fast en stund før de fattet vedtak om mekanisk tvang, jeg ble båret inn på belterommet, og stroppet fast til sengen. Jeg lå i beltesengen i 13,5 timer, men fikk en pause på ca 45 min-60min fordi jeg sovnet etter at de hadde tvangsmedisinert meg to ganger. (Først en gang, og så en dose til da jeg ikke roet meg) da jeg våknet igjen fikk jeg panikk fordi jeg våknet opp i beltesengen, tror jeg slo meg selv igjen, og så kom det en bort og tok tak i hendene mine. Han trykket på alarmen så det skulle komme assistanse. Så sa han på en veldig sint måte : «fy faen du misbruker oss» og dyttet hendene mine hardt i et rykk mot brystet mitt. Ble redd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan være veldig traumatisk og krenkende å være under tvang. Mange opplever mye lignende som det du beskriver her, men du må huske på at tvangen har vært der for å beskytte deg og for å sikre for at du får den behandlingen du trenger. Det føles sikkert ikke slik for deg men det er slik det er. Om den tvangen du har blitt utsatt for er i strid med retningslinjene for bruk av tvang kan jeg ikke svare deg på, men dette anbefaler jeg deg å snakke med f.eks. en advokat eller med fastlegen din om. Du kan gjerne vis fastlegen din eller en advokat det du har skrevet her til oss i UNG.no. Hvem som er fastlegen din finner du ut på denne linken www.helfo.no. 

Du bør også snakke med noen om det du opplevde når du var innlagt på tvang på sykehus. Dette kan du snakke med fastlegen din om eller med helsesøster på skolen der du går. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit