Hopp til hovedinnholdet

Tyveri.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg ble tatt for å stjele for 1 dag siden. Jeg ble tatt åg ska ha møte me sjefen til butikken jeg stjal i. Til sammen ble verdien for dt jeg hadde stjålet rundt 1800kr. Jeg angrer kjempe masse å har det ikke bra me meg selv nå. Foreldrene mine er skuffa men de støtter meg sefølgelig. Jeg har blitt påvirka av venner til å gjør dette. Dette var første å siste gang. Jeg er bare så redd for va straffen blir... blir det bot? Isåfall hvor mye ca?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du skal ha møte med sjefen i butikken! Da får du sjansen til å gjøre opp for deg, og ingenting er bedre enn det:-) Siden du er 14 år så får du ikke noe straff fra politiet (du er under kriminell lavalder, som er 15 år), det betyr ikke at du ikke behøver å følge norsk lov, det betyr bare at du rettslig, ikke kan straffes for et lovbrudd. Du kan allikevel gjøre opp for deg, slik at du og den som har blitt utsatt for dette kan legge dette bak dere og gå videre. Selv om du kanskje gruer deg til å møte, så skal du vite at du vil komme styrket ut av dette, og være veldig stolt over deg selv etterpå. Du må bare stå i dette en liten stund til, så tror jeg at du vil få det mye bedre med deg selv etter møtet med sjefen, hvis du innrømmer og beklager det som har skjedd. De aller fleste er ikke ute etter å "ta" ungdommene, de skjønner at man lett kan bli fristet, de ønsker ofte å belyse overfor ungdommen hvilke konsekvenser dette har fått for butikken og en forsikring om at dette ikke skal skje igjen. Vær ærlig, ta ansvar og avstå fra en slik fristelse igjen, så skal du se at dette går veldig bra. Konfliktrådet kan tilby slike møter, dersom dere ikke har avtalt allerede så kan du kontakte konfliktrådet og be de innkalle og lede møtet. Les mer på konfliktraadet.no. Det er veldig bra at foreldrene dine støtter deg, jeg vil anbefale deg at du har med deg en voksenperson i  møtet med sjefen, det vil kunne gjøre deg tryggere. Dette blir å gå kjempebra! Flott at du tar ansvar. Lykke til så masse!

Hilsen Konfliktrådet i samarbeid med ung.no

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Stjeler i butikken

Stjeler i butikk (colourbox.com)

Jeg er ofte innom senteret på vei hjem fra skolen, og putter noen ganger snop og sminke i lomma før jeg går ut igjen. Jeg har ikke blitt oppdaget ennå, men vet at andre er blitt tatt. Hva blir straffen for sånne småting?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit