Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er skeptiske til kjæresten min fordi han er fra utlandet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er kjæreste med en gutt å gutten er fra utlandet å han er 17 år å foreldrene mine sier at jeg ikke får lov å være venn med de fra utlandet så da får jeg jo sikkert vertfall ikke lov å være sammen med han... hva skal jeg gjøre? Jeg elsker han å han elsker meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei,

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Det er ikke greit når foresatte sier at du ikke får lov til å være venn med noen fra utlandet. Det er for det første fordomsfullt, og for det andre ganske urettferdig. Selv om foresatte har rett til å beskytte sine barn mot dårlige venner, er det noe helt annet når de generaliserer på denne måten. Det er rett og slett ingen annen grunn enn rasisme å nekte barna sine å være venner med utlendinger på et så generelt grunnlag. Har du spurt foreldrene dine hvorfor de mener at du ikke skal være venner med noen fra utlandet?

Når det er sagt er det ganske mange andre grunner til å ikke like at du har blitt kjæreste med denne gutten. Aldersforskjellen er én ting. Når man er så ung som 14 er det en ganske stor aldersforskjell mellom deg og en som er 17. Han er nesten voksen, mens du fortsatt har minst ett år igjen på ungdomsskolen. Det kan også være ganske vanskelig for foresatte når barna begynner å få kjærester. Foresatte kan være bekymret for at du bruker for lite tid på skolearbeid, eller at du begynner å henge med kjæresten og hans venner som helt sikkert er eldre enn deg.

Det er selvfølgelig også en bekymring at han er over den seksuelle lavalder, mens du er under. Det kan du lese mer omher. Uansett er det sånn at man ikke kan styre følelsene sine, og man kan heller ikke bestemme hvem andre skal være forelsket i. Men det er ofte sånn at følelsene endrer seg, og for unge skjer dette oftere enn for eldre mennesker. Det har å gjøre med hormoner og kjemiske forbindelser i hjernen, noe som blir lettere å håndtere når man blir litt eldre. Når man er nyforelsket kan det være vanskelig å se at disse følelsene ikke skal vare, men sjansen er stor for at akkurat det skjer.

Dersom du ikke kan snakke med dine foresatte om denne gutten, er det kanskje noen andre voksne du stoler på som du kan snakke med? Av og til kan det være greit å snakke med noen om private ting også. Det er vanskelig å gi mer konkrete råd enn dette uten å kjenne både deg og gutten.

Lykke til videre!

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

- Foreldrene mine er rasistiske

Armene i kors (colourbox.com)

Har foreldrene dine et annet syn på rasisme enn deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit