Hopp til hovedinnholdet

Var det grooming?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! jeg vet ikke om dette er riktig emne, men uansett. Jeg jeg chattet men en jente på sosiale medier, og jeg åpnet samtalen med "her har du noen blomster" med emojis av blomster. hun sa "takk", og etter vi hadde pratet litt, så skrev jeg "vil du kanskje få de ekte blomstene en gang?". så fant jeg ut av at hun var 14 år, og jeg er 20. Så ble jeg redd for at jeg hadde gjort noe ulovlig, søkte en del på nettet for å finne svar, men jeg fant ikke alle svarene jeg lurte på. Etter en del søk ble "grooming" kjent for meg, og ble plutselig ble jeg enda mer redd. Jeg trodde hun var minst 18, jeg hadde ikke snakket med en jente på 14, med en intensjon om å møtes hvis jeg visste det. Har jeg gjort noe galt? og av ren nysgjerrighet; er det lov å snakke om et møte uten å avtale noe spesifikt (tid og sted)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan ta det helt med ro, det du gjorde var ikke ulovlig. Grooming er et begrep som brukes om situasjoner der en voksen avtaler et møte med et barn under 16 år i den hensikt å begå et seksuelt overgrep mot barnet. Ut fra det du skriver forstår jeg deg slik at det er ikke det du har gjort.

Det å lage en avtale om møte for å begå seksuelt overgrep mot et barn under 16 år er straffbart etter regelen i straffeloven § 306. Å spørre om en 14 år gammel jente, som du trodde var 18 år, ville få de ekte blomstene en gang er ikke nok for å bli dømt for brudd på denne bestemmelsen. Men du bør selvfølgelig være forsiktig med hvem du chatter med.

Det er vanskelig for meg å skrive noe om når man går over grensen for hva som er straffbart etter § 306, det må vurderes konkret i hver enkelt sak. Men det er vel ingen grunn til å utfordre grensene for hva som er innafor her med å snakke om å møte jenter på 14 år.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit