Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gj

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jente 14 her... jeg sendte nudes til en gutt for halvår siden eller litt mindre, fordi på den tiden var alt for meg å være populær osv, ( nå betyr det ingenting lengere) å han som spurte etter nakenbilder er veldig populær. Så jeg greide ikke si nei, jeg sendte men var så dum å sa ja til at han kunne screene, siden var redd for at han kom til å screene uansett å nå er de bildene liksom spredd så, Nesten alle gutta på trinne vet det nå. Verste var at dette var ikke første gang, sendte til 2-3 populære folk før det... angrer så sykt hater at alle guttene ser på meg som hore osv nå

Besvart 26.09.2018 14:05
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for spørsmål. Så flott at du skriver til meg om dette slik at du kan få hjelp! 

Vi gjør alle noen ganger ting vi angrer på. Voksne gjør det og ungdom gjør det, og det skjer hele tiden. Det er kanskje lett å innse i ettertid at man ikke burde gjort det, men det viktigste er at man lærer av det. 

Det som har skjedd i din situasjon, er at du for ca et halvt års tid siden sendte nakenbilder av deg selv til en gutt som mange syntes var veldig populær. Du sa ja når han spurte deg om han kunne ta skjermbilde av bildene du hadde sendt til ham. Det som videre hendte, var at han delte bildene med andre, og nå opplever du det som de fleste på trinnet ditt har sett dem og vet at du har sendt dem til han. 

Det er absolutt IKKE greit å dele nakenbilder av andre, slik denne gutten har gjort. Du har ikke gjort noe ulovlig. Det som er galt, er at han delte disse bildene uten ditt samtykke. Slik jeg forstår deg i brevet ditt til meg, var ikke avtalen mellom dere at bildene skulle deles med andre, men de var sendt av deg i fortrolighet til gutten.

Det er altså straffbart å dele nakenbilder videre. Dette gjelder uansett om man sender direkte til noen få personer på Snapchat, deler i lukkede grupper, eller legger det ut et sted der alle kan se det.

Jeg forstår veldig godt at dette føles forferdelig for deg nå. Personer som får nakenbilder av seg selv delt har det som regel veldig vanskelig. Det å få delt intime bilder av seg selv og miste kontrollen over hvem som får se dem, er vondt. Det kan føre til at man får psykiske reaksjoner, at man gruer seg eller slutter å gå på skolen og at man trekker seg unna andre fordi man er redd for hva andre mener og tenker. 

Det hjelper å snakke med noen du stoler på, gjerne en voksen. Sørg for at gutten du har sendt bildet videre til sletter bildet. Å få styr på bilder som er spredt kan være vanskelig alene. Foreldre, lærer, politiet eller helsesøster på din skole kan hjelpe deg. Hvis bildet ligger ute på ulike nettsider, kan du også kontakte slettmeg.no for hjelp og råd. 

Det er mange unge som føler press om å sende nakenbilder. Faktisk er det så mange som 1 av 3 jenter som opplever et slikt mas og press. Da kan man føle seg veldig fortvilet og ikke vite hva man skal gjøre. 

 

Hvis du i fremtiden likevel vil dele intime bilder, så prøv å ta dem slik at ikke hele identiteten din blir blottlagt i bildet. Kanskje ta vekk ansiktet? Tenk over om du kan stå for bildet om det blir delt for hele verden.

Jeg legger ved noen artikler som kan være fint for deg å lese, du kan blant annet gå inn på denne lenken: Presset til å sende nakenbilder

Håper du føler at dette kan være til hjelp for deg, og at du får det bedre snart. Lykke til! Jeg heier på deg.

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Mas og press om å sende nudes - Hva gjør du?

Jente viser mobil med teksten No nudes for you. (colourbox.com)

Det er ikke så lett å vite hva du skal svare når noen maser om nakenbilder. Kanskje vil du ikke skuffe den andre, eller er redd for å bli avvist? Her er noen supre tips til hva du kan si!

Les mer

Send GIF-er istedenfor nudes!

Her er melonene mine (#ikkegreit) ung.no

Har du blitt spurt om å sende lettkledd- eller nakenbilder? Hvis du helst vil unngå å sende, eller er lei masing, så kan du sende GIF-er i stedet!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit