Hopp til hovedinnholdet

Nakenbilder av meg er blitt videresendt på nettet.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 16 år gammel jente som har sendt bilde av puppa mine til en fyr på snap. Han lagra det og la det ut på mystoryen sin. Han la det ut fordi jeg ikke ville sende mer. Fikk snap av en venn av han og spørte om det var meg. Jeg ble utrolig lei meg. jeg sa dette til venninnen min. Venninnen min vil så veldig anmelde det, burde jeg anmelde det? Vi tenkte å gå til politiet i morgen. Han er altså 20 år fant vi ut. Spørsmålet mitt var egt om vi går til politiet i morgen, har de taushetsplikt når jeg er 16år eller kommer de til å snakke med foreldrene mine? Vil ikke gå dit hvis de må snakke med foreldra mine. Hvilke konsekvenser kan han 20-åringen få?

Besvart 28.09.2018 20:57
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no med et så viktig spørsmål. Det er flott og modig av deg å ta tak i problemet, slik at personer som deler slike bilder forstår at det medfører store konsekvenser med dette.

For hvis noen sprer nakenbilder eller andre intime bilder av deg, uten ditt samtykke, vil de kunne straffes for dette. Dette gjelder uansett om du har sendt bildene frivillig, eller om personen har fått tilgang til bildene ved å hacke seg inn på din mobil eller pc.

Det er straffbart å oppbevare og spre seksualiserte bilder av barn under 18 år. Dette følger av straffeloven § 311. Du kan lese mer om hva som er straffbart og hvorfor i denne artikkelen.

Det er et forhold som du kan og bør anmelde. Du kan da ringe politiet på 02800. De vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken. Du kan også møte opp på ditt lokale politikontor.

Snakk med politiet om deres grenser for taushetsplikt. Blir dette en straffesak, er det nok viktig at dine foreldre informeres. De kan hjelpe deg og være en støtte når du nå velger å anmelde saken. Det er det viktig at du ikke lar frykten for dette hindre deg i å anmelde forholdet og få fjernet bildene.

Synes du det er vanskelig å skulle fortelle det som har skjedd til din foreldre først, kan du snakke med noen andre voksne. Det kan være kontaktlærer, helsesøster, eller noen andre voksne du stoler på. De kan hjelpe deg til å få sagt i fra til dine foreldre.

Selv om det kan føles både flaut og vanskelig å fortelle at du har sendt et nakenbilde av deg selv, er det likevel viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Du er ikke den eneste som har gjort dette. Og jo flere som tør å si i fra, jo større er sjansene for at andre også kommer fram med sine historier. 

Det å sende bilder av seg selv er ikke ulovlig, men å sende videre intime bilder av andre uten samtykke er ikke lov.

Jeg legger ved flere artikler som omhandler dette viktige temaet og heier på deg. 

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet

Jente foran pcen (colourbox.com)

Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet bilder på andre nettsider, og hva du gjør om noen har filmet deg uten ditt samtykke.

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Mas og press om å sende nudes - Hva gjør du?

Jente viser mobil med teksten No nudes for you. (colourbox.com)

Det er ikke så lett å vite hva du skal svare når noen maser om nakenbilder. Kanskje vil du ikke skuffe den andre, eller er redd for å bli avvist? Her er noen supre tips til hva du kan si!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit