Hopp til hovedinnholdet

Søster med ADHD - slitsomt å bo sammen med

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en søster hjemme med ADHD(17, snart 18 år), og derfor så kan hun ofte bli veldig hissig og impulsiv, men jeg føler likevel at hun viser veldig liten respekt for meg på en passiv-aggressiv måte, selv når hun ikke har utbrudd. Jeg syns hun burde ha klart å lære seg å oppføre seg modent nå som hun snart er myndig. Jeg har tidligere vært deprimert og er i tillegg ganske sensetiv, så det skal ikke så mye til før jeg blir skikkelig lei meg. Hun driver og klemmer og plukker på meg selv om jeg hver gang sier nei og slutt, men hun bare fortsetter å gjøre det. Innimellom blir jeg så forbanna på at hun aldri hører at jeg begynner å banne til henne, og da bare kjefter hun tilbake på meg og sier at jeg ikke må banne. Hun sier også ting som gjør at jeg har følt at jeg ikke fortjener å leve, som at jeg aldri kommer til å ha noen venner i framtiden, at folk syns jeg er rar, og at jeg er selvopptatt og bare tenker på meg selv fordi jeg trives best på egen hånd. Kan dette anmeldes?

Besvart 03.10.2018 11:13
 

Svar
Hei

Fint at du skriver til oss på ung,no

Jeg forstår godt at du ikke liker å bli klemt og tatt på i tide og utide. Det er helt normalt. Dessuten er det ufint av søsteren din å gi deg et dårlig selvbilde ved å snakke til deg på den måten du beskriver.

Når du skriver anmelde, tenker du da til politiet?

I så fall tenker jeg at det ikke er en politisak. Det betyr ikke at du skal godta det som skjer. 

Mitt råd er at du/dere bestiller time hos familiekontoret der dere bor, og får hjelp til å ha det bra sammen.

Hvis søsteren din eller du får hjelp av BUP, kan de også hjelpe dere å finne løsninger som gjør at alle får det bedre sammen.

Søsteren din bør lære seg å behandle andre med respekt, selv om hun har en diagnose. 

Lykke til

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit