Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til å bestemme selv om jeg vil fortsette med boksing?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Mine foreldre tvinger meg til å gå på boksing, jeg har gått der i snart 2 år og kjenner jeg er dritt lei. Får ikke lov til å slutte men lurer på om jeg har noen rett til dette da jeg ikke får velge selv.

Besvart 10.10.2018 10:41
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres ikke noe greit ut for deg at du blir tvunget til å gå på en idrett du er drittlei! Slik skal det ikke være! Idrett er noe vi driver med på fritiden vår. Og det ligger i ordet at dette er vår frie tid. Den skal vi få bruke slik vi selv ønsker, både voksne og barn. 

Vi har en lov som heter barneloven som gjelder for alle barn under 18 år og deres foreldre. Der står det at det er foreldre som har omsorgsansvaret for barna sine, og som skal ta avgjørelser på vegne av dem slik at det er til barnas beste. Jeg tipper foreldrene dine syns det er til ditt beste at du trener boksing og at de derfor står veldig på for dette! Men - foreldre har ikke lov til å bruke fysisk makt på barna sine, så på den måten kan ingen tvinge deg til noe som helst. Det står nemlig også i barneloven at "foreldrene har plikt til å gi barn og unge forsvarlig 'oppdragelse' og forsørgelse", og at "foreldrene skal alltid ha barnas interesser og behov for øye i sin oppdragelse". Å tvinge noen på trening når de ikke vil, er ikke å ivareta barnets interesser og behov mener jeg, uansett hva som er grunnen. 

Mange på din alder har drevet med en idrett som barn, og vil slutte etter hvert som de blir ungdommer og får andre interesser. Kanskje er det sånn for deg også? Dette må du få lov til å bestemme selv. Samtidig er det viktig å bruke musklene og bevege kroppen sin, særlig når man er i puberteten og skal utvikle seg. Det vet nok foreldrene dine. Kanskje synes de også det er viktig og bra for deg at du kommer deg på boksing for å treffe venner og være del av et miljø?

Jeg syns du skal snakke med foreldrene dine en gang til om dette. Vis dem gjerne svaret mitt her til deg. Tenk over om det er noen andre treningsformer som kunne passe bedre for deg. Hvis du kan foreslå noen alternativer vil foreldrene dine kanskje godta lettere at du slutter på boksing? Og kanskje må du regne med å gå ut sesongen - ettersom dere sikkert har betalt semesteravgift. Bli med på å møte dem på midten, det tjener du nok på i lengden!

Men dersom foreldrene dine fortsatt ikke vil høre kan du snakke med helsesøster på skolen din, kanskje du kan få hjelp til å bli forstått av henne? Dersom du har en fornuftig bokse-trener som forstår deg kan kanskje denne hjelpe deg å snakke med dem. Trenere vil heller ikke tvinge folk til å trene som ikke vil.

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til - bra at du setter grenser og sier ifra når ting blir vanskelig. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit