Hopp til hovedinnholdet

Bekjent legger ut bilder av meg og andre uten samtykke

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. En i klassen min driver å legger ut bilder av andre i klassen på instagrammen sin. For en stund siden la h*n ut en bilde av meg uten å spørre og uten at jeg visste om det. Fant det ut for noen dager siden og ba h*n om å slette det. H*n ignorerte meldingen min. Har fortsatt å mase på h*n uten at h*n gjør noe med det. Jeg er 17 og h*n er over 18. Hvem skal jeg kontakte for å få dette bilde slettet? Og får h*n da eventuelt staff?

Besvart 25.10.2018 12:28
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

I utgangspunktet er det ikke lov å legge ut bilder av andre uten samtykke. Dersom det er gitt samtykke kan du også trekke det tilbake når som helst.

Men det finnes situasjoner hvor det kan være lov. Dette er bilder som ikke egentlig er personbilder men har en situasjon i fokus. Det er vanskelig å bedømme om det kan være lov eller ikke uten å se på bildene det gjelder.

Du kan uansett prøve å rapportere bildet via rapporteringsskjemaer på Instagram sine nettsider.

Anbefaler at du tar en titt på denne veiledningen: slettmeg.no/veiledninger/slett-bilde-fra-instagram

Den inneholder informasjon og lenker til skjemaet du må fylle inn.

Du kan kontakte oss i Slettmeg direkte på hjelp@slettmeg.no eller tlf 911 29 392 (mandag til torsdag 14:00 – 18:00) dersom du trenger videre hjelp.

Hilsen Slettmeg.no i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Slik sletter du deg fra en nettjeneste

Snapchat Instagram Facebook

Sliter du med å slette deg fra en nettside, eller føler du deg krenket av noe på nett? Få hjelp med sletteguiden til slettmeg.no.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit