Hopp til hovedinnholdet

Hver natt er jeg våken til klokka 03:00. Hvorfor får jeg ikke sove?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg får ikke sove vær natt er jeg våken til klokka 03:00 hvorfor får jeg ikke sove?

Besvart 22.10.2018 18:09
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Det er vanskelig å svare på hvorfor du ikke får sove. For å finne ut av dette, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Dere kan sammen kartlegge dagen din, hva du gjør, hvilke aktiviteter du har og hva som skjer rundt deg. 
Det er sånn at hvis man stresser mye, kan det være vanskelig å sovne. Hvis man er bekymret eller redd for noe, kan det også innvirke på søvnen. Hvis man spiser lite, kan det gjøre at det er vanskelig å sovne.
Mange som ikke får sove, har på elektronisk varslinger og følger med hele tiden på sosiale medier. De er livredde for å gå glipp av noe, og føler ansvar for å gi respons til de som legger ut noe. Da er det viktig å si til seg selv at man ikke kan ta ansvar for andres "likes". De må tåle vente til det blir morgen, før de får respons.  
Hvis man sitter med en skjerm hele tiden er det vanskelig for sove-hormonet å produseres. Lyset fra skjermen lurer hjernen til å tro at det er dag, og man blir ikke trøtt. Man skal legge bort all skjerm-aktivitet minst en time før man legger seg. 
Det er svært viktig at man ikke sover når man kommer hjem fra skolen. Hvis man sover litt, kan det være ledig vanskelig å sovne. 
I de vedlagte artiklene kan du lese flere tips til hvordan du skal klare å sovne. 
Snakk med helsesøster så snart du kan!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit