Hopp til hovedinnholdet

Redd for å prate foran klassen

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er redd for å prate foran klassen når jeg skal si noe. Gruppe arbeid synes jeg er vansklig å kunne få bidra til. Synes å bli kjent med nye folk, er vanskelig, fordi jeg synes diskusjon er vamskelig. Miljøet i klassen min er utfordrende, selv om andre i klassen min kan tolke det som at miljøet er bra, mye bedere enn det de andre parallell klassene mine sine klasse miljø er. For ikke så lenge fikk jeg vite at jeg hadde diagnosen angst. Jeg hadde utviklingssamtale med skolen, først også var foreldrene mine med på et møte noen få dager etter på. Det var etter det siste møtet jeg fikk vite at jeg hadde angst. Og jeg har ikke gjort noe bedre på skolen siden jeg gikk i 7 klasse på en barneskole. Så har ikke forbedret lærins starigien min på 3 år allerede, det er veldig dumt. Er ganske opptat av å gjøre det bra på skolen. Så hva burde jeg gjøre for at dette skal bli lettere for meg? Hilsen fra en jente på 14 år.

Besvart 08.11.2018 19:34
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no

Det er mange som gruer seg til å snakke foran klassen eller si sin mening når man har gruppearbeid. Du lurer på hva du skal gjøre for at dette skal bli bedre. Jeg tenker at akkurat som man må øve seg til å bli god til noe annet, så må man også øve seg til å tørre å hevde sin mening og ikke minst ha framføring.

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale eller er mer aktiv i gruppearbeidet. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med læreren. Læreren kan gi deg råd slik at du kan få bedre karakterer og ikke minst en plan for hvordan du skal klare å bli tryggere i klassen slik at du til slutt tør å prate i klassen. 

Anbefaler deg også å lese artiklene jeg har lagt ved svaret. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit