Hopp til hovedinnholdet

Hvis folk snakker om meg foran meg, vil jeg si noe, men jeg tør ikke.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg klarer ikke å forsvare meg selv. jeg ble ikke mobbet eller ertet men hvis folk snakker om meg foran meg, vil jeg si noe, men jeg tør ikke. det var en jente som snakket om meg. jeg var der og følte at hun snakket om meg og sa det til andre jentene men jeg bryr meg ikke. men greia er jeg ville tørre å si noe og forsvare meg selv hvis det skjer med meg igjen. hva skal jeg gjøre og har dere tips??

Besvart 16.12.2018 08:51
 

Svar
Hei jente 15 år.

Så bra du skrev til oss her på ung.no

Det er en nesten grenseløs frekkhet at folk snakker om en, mens en står der. Det er en form for usynliggjøring, en hersketeknikk, som er direkte ufin. Dette skal du ikke finne deg i!

Kan du klare å mobilisere sinne eller en annen energisk følelse som gir deg kraft bak tilstedeværelsen og stemmen din? Du kan for eksempel si med kraftig stemme; "Hallo! Jeg står her! Snakk til meg, ikke om meg!". Når alle ser på deg, kan du si; "Hva var det du ville si?" mens du ser henne rett inn i øynene. Stå med rett rygg, føttene litt fra hverandre, mens hele kroppen din vender rett ovenfor den som sier noe (at hun som snakker ser hele deg). Pust helt ned i magen og kjenn at du tar plass og eier deg selv. Bruk kraft i stemmen. 

Dette kan du øve på hos helsesøster på skolen eller hjemme. Dere kan også sammen arbeide med hvordan du skal hevde deg selv i andre sammenhenger. Da jobber du med selvfølelsen. Det er fint å være bevisst seg selv og ta den plassen man rettmessig skal ha.

Du er viktigst for deg selv og du skal høres og synes! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Sett dine egne grenser

Ungdommer (colourbox.com)

Alle har rett til å sette sine egne grenser for hvor nærgående andre får være. Noen må stoppe opp et godt stykke unna, andre får lov til komme næmere, og noen får komme veldig tett.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit