Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte hjemmefra når foreldrene mine kranlger med meg daglig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Vist jeg krangler og diskutere med mamma og pappa hver dag (det har vart i snart 10år) og ikke for sagt min menig i ting. At de retter på meg og sier bare det negative om meg . Er det en god nok grunn til å flytte hjemmefra

Besvart 29.01.2019 10:44
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Jeg skjønner godt at det kan være tøft å være deg, ut i fra det du beskriver. Nå er det ikke så mange opplysninger du deler her, så jeg er usikker på hvor ille du opplever situasjonen.

Det er umulig å si om dette er grunn nok til å bo et annet sted. Når du er 15 år, kan man flytte hjemmefra hvis foreldre og barn sammen blir enig om at barnet kan bo et annet sted (se mer i vedlagte artikkel). Ellers kan barneverntjenesten, dersom de kommer inn i bildet - bestemme at det beste er at du flytter til et annet sted.

Du kan selv kontakte barneverntjenesten hvis du opplever at du ikke har det bra hjemme. Dersom du er ubekvem med å kontakte barneverntjenesten selv, vil helsesøster på skolen, eller andre voksne som du stoler på, kunne hjelpe deg. Alle kommuner har barneverntjenester.

Har du prøvd å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det? Hvordan tror du en samtale med en den ene foreldren din eller begge, kunne bli? Når det er grei stemning i familien, kan du begynne med å si at du trenger å snakke, og får til en avtale om tidspunkt der dere kan snakke uforstyrret. Når dere så begynner samtalen, kan du starte med å fortelle hva du føler rundt disse tingene som du forteller om her, om hva det gjør med deg, at du både blir trist og lei deg, og har det vanskelig. Forhåpentligvis vil du møte forståelse, og det kan bli starten på en forbedring av situasjonen.

Dersom det fremstår som umulig for deg å prate med dem, vil du kunne søke hjelp utenfra. Et familievernkontor vil kunne hjelpe. Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere foreldrene dine til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. I andre tilfeller er det behov for hjelp til å se seg selv utenfra, og hjelp til å forstå hvordan en oppleves av andre. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud. Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

I tillegg kan du alltid snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Uansett hva som kan være mulig å få til, så har du det vanskelig akkurat nå. Hvis du trenger å prate med noen kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som du vil kunne drøfte situasjonen med.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit