Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 år! Jeg har holdt så masse for meg selv og begynner å bli lei.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er 15 år og har alt for masse holdt for meg selv. Jeg kan ikke si min menig i noe uten at jeg får kjeft fra lærerne eller foreldrene mine. Når jeg prøver å si noe jeg har problemer med til vennene mine så tar dem meg ikke seriøst og enten ler eller ignorerer det jeg sier. Jeg holder ting for meg selv fordi jeg er redd for at vist jeg sier det til folk så har jeg sagt noe feil og får kjeft for det. Pappa kommenterer på alt jeg gjør, alt fra lekser til skole til hva jeg gjør hjemme. Han fant ut at jeg ikke fikk godkjent for en innlevering og han kjeftet på meg før han hadde lest ferdig meldinga fra læreren min der det stod at jeg fikk lov te å gjøre den på nytt. Jeg har hatt problemer med dette før og da endte det opp med at jeg holdt på med selvskading, men en av venninne mine fant ut av det og hjalp meg. Jeg får ofte sammenbrudd når jeg har for masse holdt for meg selv og jeg begynner å bli lei av jeg ikke kan snakke med nokken om dette. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Besvart 18.03.2019 21:15
 

Svar
Hei jente 15 år!

Så fint at du tar kontakt med oss i ung når du ikke vet hva du skal gjøre med alt du strever med. 

Det må ha vært veldig vanskelig å være deg lenge, slik du beskriver situasjonen du har levd med. Slik skal du ikke måtte ha det. 

Å oppleve å få kjeft fra foreldrene dine og fra lærerne dine når du sier hva du mener, må være fryktelig sårende og vondt. Du har rett til å ha dine egne meninger og tanker, og du har lov til å si dem høyt, slik som alle andre.

Når man lever med ignorering, kritikk og kjefting og dette også kommer fra egne foreldre, påvirker dette både selvtilliten og selvbildet. Til slutt blir det så vondt at man prøver alt for å prøve å få vekk det vonde. Det er helt normalt å få sammenbrudd av en slik belastning du har levd under. 

Selvskading er også en måte mange prøver for å få vekk det vonde på. 

Det hjelper gjerne på de vonde følelsene en stund, men de kommer fort tilbake. Det var veldig fint at du hadde en venninne som hjalp deg når du trengte det. Slike venner bør man ta vare på.

Slik du har det, vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier (helsesøster) på skolen. Hun er vant til å snakke med ungdommer som har det vanskelig i livet sitt og strever med vonde tanker og følelser. Vis henne gjerne det du har skrevet til oss, så slipper du å forklare så mye.

Jeg legger også ved noen artikler over andre hjelpetjenester du kan kontakte om du ønkser det.

Håper svaret mitt vil være til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit