Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for venninne.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en vennine som har blitt utsatt for seksuelt overgrep eller han er 15 år eldre enn henne og hun er like gammel som meg! Hun sier st hun er med på det og at hun liker det men uansett han er 15 år eldre enn henne og det er ikke greit. Også bruker hun meg på en måte som sinn psykolog, men siden jeg har blitt voldtatt selv så har jeg nok med meg selv og klare håndtere mine egene følelser. Det som har skjedd med meg får jeg hjelp til osv, men hun sier hun ikke vil ha hjelp men jeg klarer ikke å sitte å ikke gjøre noe, pga det er ikke normalt at ei 15 år gammel jente har sex med en 30 år gammel mann... han er til og med barn liksom! Å jeg vil så gjerne hjelpe og jeg syns egt det burde vært mer tema om overalt og vært mer i media. Så når jeg blir mer rusta selv så ska jeg være den som står opp for alle oss unge og kanskje få andre til å si ifra på grunn av det er faktisk ikke greit! Håper dere kan gi meg noen tlf nummer som jeg kan ringe om det med hun venninna mi

Besvart 19.03.2019 16:00
 

Svar
Hei jente 15 år.
Tusen takk for flott mail!
 
At du er bekymret for venninnen din, er en fantastisk egenskap å ha som venn, og dessuten berettiget, i følge oss.
Vi er enige med deg i at aldersforskjellen er stor, og venninnen din er jo dessuten under den seksuelle lavalder (som er 16 år).
Dette betyr at det seksuelle som foregår i dette forholdet er straffbart for denne mannen, ut i fra norsk lov.
Det kan godt være at hun samtykker til det som foregår, og sier at hun er tilfreds med det. Men hun har kanskje ikke tenkt på eller er klar over hvilke konsekvenser dette kan få for henne senere i livet. For med stor sannsynlighet så utnytter denne mannen seg av henne på det groveste.
At hun bruker deg som en slags "psykolog", forteller vel oss at hun allikevel kanskje gjør seg opp noen tanker om dette forholdet.
Det er trist å lese at du selv er utsatt for overgrep. Vi forstår godt at du har mer enn nok med deg selv og dette! Husk at man kan være både en god venninne samtidig som man setter grenser for seg selv. 
Det er fint å høre at du får hjelp for det du er utsatt for. Det er vondt å bære på slike ting alene, og det finnes så mange flinke mennesker man kan snakke med.
Kanskje kan du tipse en trygg voksen person om din bekymring for venninnen din? For eksempel en lærer, en i familien eller helsesøster ved skolen der du går?
Der kan du selvfølgelig også få hjelp til å prate, dersom du ønsker det.
Alternativt så kan man ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111, nettadresse:www.116111.no/ og/eller Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte på telefon: 800 57 000, nettadresse:www.incest80057000.no.
Håper med dette at du og venninnen din kan få hjelp, vi ønsker dere masse lykke til!

 

Med vennlig hilsen

Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har en venn fortalt deg om et overgrep?

Jente trøster venninne

Har du en venn som har opplevd overgrep? Han eller hun trenger deg både nå og framover.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit