Hopp til hovedinnholdet

Har mamma lov til å ta pengene fra kontoen min?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har en sykdom som gjør at jeg kan bli veldig sliten og ikke kunne konsentrere meg eller gå på skolen noen ganger. Mamma tror meg ikke når jeg sier jeg r sliten. Hun tror meg ikke når jeg sier jeg har vondt i magen. Hun prøver å rive ned døra til badet og skriker at hun skal tømme kontoen min for penger. At hun ikke skal kjøre meg noe sted, ikke gi meg penger og kaste alle tingene mine i en søppelsekk. Har mamma lov til å ta pengene fra kontoen min? Jeg må kjøpe klær og sånt selv og får penger til d månedlig, så det er til eget bruk.

Besvart 24.03.2019 22:22
 

Svar
Hei

Takk for for at du stiller oss spørsmål!

Det er dine foreldre som har det juridiske og økonomiske ansvaret for deg til du er 18. Det vil si at du har krav på at de forsørger deg fram til du er 18. Penger du er gitt i gave er ditt. Moren din har likevel rett til å ta økonomiske avgjørelser på vegne av deg.

Det høre ut som at du og moren din krangler en del. Det er ikke uvanlig at ungdom og foreldre krangler en del. I slike krangler er det lett å være usaklige. Det er likevel grenser på hva man kan true med. Det høres ut som at du og moren din kunne trengt hjelp til å anskue sammen på en bedre måte. Ved familievernkontoret der dere bor er eksperter i å hjelpe familier snakke og løse problemer på en bedre måte. Det er gratis.

Dersom det er så ille at hun regelmessig truer deg og tar pengene dine bør du ta kontakt med barnevernet der du bor, eller ringen Alarmtelefonen 116 111.

Det høres også ut som at det kan være godt å snakke med noen om hvordan du har det. Mange har god nytte av å snakke med sosiallærer eller helsesykepleier.

Legger ved noen artikler vi håper blir nyttige.

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

- Jeg krangler mye med mamma, hva skal jeg gjøre?

Jente krangler med mora si (colourbox.com)

Jeg får veldig mye kjeft hjemme, når jeg å mamma krangler, og det er veldig ofte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg gråter hver gang vi krangler og så får jeg masse kjeft. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit