Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bestemme selv hva jeg har på meg!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en mor som er streng og er veldig religiøst. Moren min vil ikke at jeg skal ha på meg bukser, hun tar ikke på buksen selv. Hun sier: er du muslim? Du må ha deg ordentlig klær. Hun vil at jeg ha på meg skjørt og sånt, jeg er ikke som henne. jeg vil ha på meg hva jeg vil selv om jeg er muslim. Og jeg har tenkt å slutte med hijab når skal jeg starte videregående. Så jeg vet ikke hvordan jeg skal si til henne, vil ikke krangle med moren min. Jeg kan være redd for å si til henne at jeg vil ha på meg hva jeg vil. Takk for svaret!

Besvart 22.03.2019 14:44
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Jeg støtter deg i at du selv har full rett til å velge hvordan du vil kle deg. Det er greit å gå i bukser hvis du har lyst til det. Det er også ditt valg om du vil bære hijab eller ikke. du trenger ikke vente til videregående med å ta den av om du vil ta den av nå.
 
Du kan forklare for mamma at du vil være muslim men ikke gå med hijab, eller du kan forklare at du ikke vil være muslim lenger om det er sånn du har det. Begge deler er greit, du skal gjøre det som er rett for deg. Det er religionsfrihet i Norge, og det betyr at foreldre kan foreslå en religion for sine barn, men at når barna blir ungdommer kan de selv bestemme om de vil tro på noe.
 
Det er noe som heter negativ sosial kontroll, og det er når foreldre er så strenge at barna ikke får lov til å gjøre vanlige ting som å være med venner på fritiden, være venner med alle kjønn fordi foreldrene har for strenge regler. Dette er ikke lov for foreldre å gjøre, fordi det er viktig at barna deres får lov til å delta i samfunnet de lever i.
 
Jeg foreslår at du snakker med minoritetsrådgiver eller helsesykepleier om hvordan du har det slik at du kan få tips og støtte.
 
Lykke til!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit