Hopp til hovedinnholdet

Seksuell trakassering på skolen

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente (16 år) og går på ungdomskolen. Fredag, 22.03. så overhørte jeg en gutt snakket om meg og si "Jeg vil pule henne i rumpa". Jeg gikk opp til han og sa at det virkelig ikke var ok og at han måtte skjerpe seg. Han bare lo og sa at han ga faen. Jeg har to spørsmål angående situasjonen: 1. Kan dette klassifiseres i Me-too kategorien eller seksuell trakassering? 2. Hva kan skolen gjøre? På forhånd takk

Besvart 27.03.2019 11:39
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du har hatt en veldig ubehagelig opplevelse på skolen. 

Me too bevegelsen handler om å synliggjøre seksuell trakassering, og markere at dette ikke er greit i dagens samfunn. Det er ikke klare definisjoner på hva som omfattes av me too da me too ikke er en rettslig definisjon, det er mer en følelse. Hvis du følte at det var en uønsket seksuell oppmerksomhet tenker jeg at du godt kan si at det omfattes av me too. Dette har imidlertid ikke rettslige konsekvenser. 

Seksuell trakassering er ulovlig, og i visse tilfeller straffbart. Det følger av likestillingsloven § 8 at seksuell trakassering er forbudt. Seksuell trakassering er definert som "uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer". I straffeloven § 266 står det at den som ved hensynsløs adferd krenker en annens fred kan straffes med bot eller fengsel i inntil 2 år. 

Jeg tenker at det var bra at du sa i fra direkte til han med en gang. Selv om han lo av det, så vil jeg tro at han tenker seg om og skjønner at det ikke var så kult sagt. 

Du kan også ta dette opp med skolen. Akkurat hva skolen vil gjøre kan jeg ikke svare på. Det som er helt klart er at du, på lik linje som alle skoleelever i Norge, har krav på et trygt og godt skolemiljø. Derfor skal skolen ta tak i dette og hjelpe deg. Ta derfor kontakt med en lærer, helsesøster eller rektor.

Lykke til! 

Vennlig hilsen juristen, ung.no. 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit